AcasăOldMarta si Elena

Marta si Elena

Fotbalul nu e un joc al barbatilor, doar pentru barbati, asa cum isi inchipuie ei. Iluziile lor nu fac din fotbal nici macar un joc de ingeri, cum scria Baiesu, pentru ca prea des si-a bagat dracu’ coada! Dar cel mai rau a fost când in jocul asta dumnezeiesc s-au bagat ele. Si istoria spune ca s-au cam vârât! De la Elena Lupescu, care tinea mortis sa se afiseze lânga Carol al II-lea la momentul decisiv al decernarii Cupei României, in deceniul patru al secolului trecut, pâna la alta Elena, al carei sot, Nicolae, odata cu numirea in functia de ministru al Apararii Nationale, primea in grija si CCA-ul lui Apolzan, Toma Voinescu si al fratilor Zavoda.
Daca s-ar gasi, „jurnalul unei fete greu de multumit” (expresia ii apartine genialei scriitoare de literatura memorialistica Jeni Acterian) ar dovedi ca doamnele noii societati rosii, instalata cu tancurile in primavara lui 1945, adorau sportul. Multe s-au bucurat când au luat loc in tribunele intesate de domni, si apoi de tovarasi de lupta, gata sa le ovationeze mai cu traire si simtire decât pe baietii de pe gazon.
Dar cum s-au luptat Elena Ceausescu si Marta Draghici pentru suprematia Stelei, respectiv a lui Dinamo, n-a facut-o nimeni. Cine era Marta Draghici? Cum cine!? Era sotia lui Alexandru Draghici, ministru al Securitatii Statului si apoi ministru de Interne in anii ’50, anii deportarilor la Canal si ai trimiterii in puscariile de la Aiud, Gherla, Pitesti etc. a elitei României.
Fostul lider comunist Alexandru Bârladeanu ii declara Laviniei Betea intr-un interviu ca si le aminteste pe cele doua ca pe doua neveste care duceau dincolo de birouri razboiul sotilor lor, câstigat net de Ceausescu, care dupa 1968 l-a facut pe Draghici din general-colonel simplu soldat si din ministru – sef de I.A.S. la Buftea! Zice Bârladeanu: „Gheorghiu Dej era sufocat de ambitiile celor doua si in cele din urma le-a interzis sa mai asiste la meciuri de fotbal. Se infiintasera doua echipe: Dinamo – facuta de Draghici, a M.I.–ului si CCA – facuta de Nicolae Ceausescu, care era seful Directiei Politice a Armatei. Intre cele doua echipe se nascuse o mare rivalitate, iar aceasta era dusa mai departe de sotiile celor doi. La un meci CCA – Dinamo, in Stefan cel Mare, cele doua se aflau in tribuna oficiala si dupa un gol au inceput sa se certe ca doua mahalagioaice. Tribuna era putin departata de celelalte locuri, iar lumea facea haz. A aflat Dej de poveste si le-a interzis accesul la meciuri.”
Dupa acel meci, tovarasa Marta a ordonat ca tribuna oficiala de pe Dinamo sa fie ceva mai departe de public (cum e si azi!), iar tovarasa Elena, invingatoare, dupa câtiva ani pe toate fronturile, avea ambitia, intre altele, ca atunci când ii decora pe marii sportivi barbatu-sau, performerii sa fie tunsi! Ivan Patzaichin sau Marius Lacatus pot confirma…
Asa ca fotbalul de azi zau ca nu e chiar asa de rau! Macar il dam gata intre noi, masculii.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
195 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger