AcasăOldCum sa-ti izolezi singur casa

Cum sa-ti izolezi singur casa

Avantajul izolarii termice a locuintei tale este reducerea consumului de energie termica cu pâna la 50%. Investitia este una nu foarte mica, dar ti-o amortizezi in câtiva ani. Totusi, ce materiale poti folosi si la ce valoare se ridica acestea?

Pentru izolarea termica a locuintei poti alege fie polistiren expandat/extrudat, fie vata de sticla/bazaltica. Daca locuiesti intr-o zona in care temperaturile sunt mai scazute in majoritatea anului, solutia optima este izolatia termica pe suprafata exterioara a cladirii. De ce? Pentru ca micsorezi riscul aparitiei condensarii a vaporilor de apa, iar capacitatea de stocare a caldurii va fi mult mai mare.
Aproximativ 35% din caldura unei camere se pierde prin peretii exteriori, pâna la 25% prin acoperis, 10% prin ferestre, 15% prin pardoseala, iar 15% prin usi. Printr-o izolare termica exterioara a peretilor, se acumuleaza caldura in incapere si se echilibreaza temperatura.
Un calcul rapid al lucrarilor de izolare termica exterioara a unei locuinte te poate face sa scoti din buzunar pâna la 2500 lei.
Specialistii spun ca blocurile din beton sunt cele mai scumpe de reabilitat, fiind urmate de cele realizate din placi prefabricate. Daca locuinta ta este din caramida, poti sa rasufli usurat – te va costa mai putin reabilitarea termica.
Pentru o izolare sigura, poti opta pentru scândurile din PVC, care se monteaza peste caramida, pe un profil de aluminiu. Nu uita ca in lunile de toamna, astfel de materiale pot avea reduceri de pâna la 30%! Daca te-ai decis sa folosesti polistiren pentru termoizolarea exterioara a locuintei, trebuie sa stii ca este unul dintre cele mai indicate materiale. De ce? Pentru ca pe lânga faptul ca este un foarte bun termoizolant, elimina puntile termice, nu afecteaza rezistenta cladirii si nu ii modifica foarte mult arhitectura.
Vata minerala este un alt material foarte eficient in izolarea termica exterioara, fiind foarte flexibila si de aceea o poti utiliza si la reabilitarea fonica a pardoselelor, dar si a mansardelor.
Daca doresti, poti folosi un termosistem cu vata minerala si mortare silicatice. Se pare ca acesta este mult mai sigur si te fereste de condens.
Izolatia interioara a locuintei este si ea indicata, dar trebuie sa stii faptul ca are si câteva dezavantaje: iti reduce numarul de metri patrati din locuinta, nu iti corecteaza eventualele denivelari de pereti, iar peretele fals rezultat nu este foarte rezistent.
Atentie!
Primaria Sectorului 6 s-a confruntat, in ultima perioada, cu foarte multe sesizari din partea asociatiilor de proprietari/locatari in sensul ca anumite persoane – proprietari de apartamente – executa lucrari de reabilitare termica individual, fapt ce incalca prevederile legale.
Autoritatea locala face cunoscut cetatenilor ca reabilitarea termica a imobilelor cu destinatie de locuit se executa conform prevederilor Legii 50/1991pe intreaga constructie, dar numai dupa obtinerea autorizatiei de construire de la Primaria Sectorului 6. In caz de neconformare, proprietarii de apartamente care executa lucrari individuale neautorizate risca sa fie sanctionati cu amenda contraventionala de la 1.000 lei la 100.000 lei, plus obligativitatea dezafectarii anveloparii si aducerea fatadei la starea initiala.

Simona Sofian

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
1.171 afisari
Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger