AcasăOldDe ce sa-ti faci firma la bulgari?

De ce sa-ti faci firma la bulgari?

Deciziile politicienilor de la Bucuresti au avut, nu o data, rolul de a-i bulversa pe afaceristii români. Odata ce criza si-a aratat coltii oficial si la noi, tot mai multi intreprinzatori au decis sa-si mute firmele in Bulgaria, atrasi si de conditiile fiscale mult mai lejere acordate de guvernul de la Sofia.

Bulgarii au inteles rapid ca o fiscalitate scazuta, dublata de o birocratie minima inseamna un plus la incasarile catre bugetul de stat nu numai din partea propriilor cetateni, ci si din partea vecinilor de partea cealalta a Dunarii.
Ca au gândit corect, o demonstreaza cele 2500 de firme inregistrate in Bulgaria de la inceputul anului 2010 si pâna in prezent.

Iata alaturat câteva dintre avantajele pe care le au micii intreprinzatori români daca opteaza pentru a-si infiinta o firma la bulgari.

– TVA la bulgari este de 20%, in timp ce in România este de 24%.

– impozitul pe profit la bulgari este de 10 %, in comparatie cu România unde este de 16 %.

– impozitul pe venit la ei este de 10 %, iar la noi de 16 %.

– impozitul pe dividente la bulgari e de 5 %, la noi de 16 %.

– totalul taxelor si impozitelor, inclusiv pentru salariati la ei ajunge la 48 %, in timp ce la noi este de 90 %.

– ei nu au un impozit minim de 500 de euro/an, pe care sunt obligate firmele românesti sa-l plateasca.

– plata impozitului pe profit se plateste la bulgari o data pe an, iar la noi trimestrial.

– recuperarea de TVA se obtine la ei in termen de 45 de zile de la depunerea cererii, in timp ce in România acest termen este incert.

– pentru a infiinta o firma in Bulgaria nu ai nevoie de capitalul social minim de 200 de Ron ca in România, ci se plateste doar o taxa de 1 euro.

– Cursul valutar la bulgari este fix (1,95 BGN=1E), in timp ce in România acesta este variabil.

– tariful achitat catre o firma de contabilitate bulgareasca pentru a tine gestiunea societatii ajunge la 51 de euro, in timp ce in România fara cel putin 100 de euro nimeni nu-ti semneaza actele.

Costurile infiintarii unei societati la sud de Dunare, printr-un cabinet specializat de avocatura, ajung in jur de 500 de euro (sunt incluse si taxele platite catre statul bulgar) si pot creste in functie de complexitatea afacerii.
Inregistrarea ca platitor de TVA este obligatorie numai atunci când cifra de afaceri depaseste 50.000 leva (aproximativ 25.000 euro) in ultimele 12 luni, iar inregistrarea se face automat de administratia fiscala, proprietarii firmei urmând sa faca documentatia necesara.
Dupa inregistrarea ca platitor de TVA, se poate reveni la incadrarea de neplatitor, numai daca cifra de afaceri scade sub plafonul de 50.000 leva in ultimele 18 luni.

*Care sunt avantajele inmatricularii autoturismului in Bulgaria*

– De cele mai multe ori costurile inmatricularii in Bulgaria ale unui autovehicul sunt de 3-4 ori mai mici decât in România, ajungând in unele cazuri sa fie si de pâna la 10 ori mai mici.

– RCA este de cele mai multe ori la jumatate de pret fata de cea din România. Toate politele de asigurare includ Carte Verde, valabila in toate statele intracomunitare.

– Impozitul anual este mult mai redus in comparatie cu cel românesc.

– Intr-o singura zi se executa toate operatiunile necesare inmatricularii.

– Accesibilitatea locatiei care este situata lânga Giurgiu, in localitatea bulgareasca Ruse.

Costurile inmatricularii autoturismelor in Bulgaria sunt impartite in doua categorii:

– Pentru vehicule cu o putere declarata de pâna la 120 kw sau cu o capacitate cilindrica de pâna in 2.500 cmc inclusiv, costurile variaza in jurul sumei de 500 de euro.

– Pentru vehiculele cu o putere declarata de peste 120 kW exclusiv sau cu o capacitate cilindrica mai mare de 2.500 cmc, pretul se incadreaza intre 600 si 700 de euro.

Mihai Pietreanu

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
75 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger