AcasăOldSfaturi pentru soferi pe timp de iarna

Sfaturi pentru soferi pe timp de iarna

Anotimpul rece impune soferilor o pregatire mai riguroasa a masinilor. Lanturile antiderapante, anvelopele de iarna, trusa de deszapezire sunt doar câteva dintre elementele pe care automobilistii trebuie sa le aiba in vedere. Iata mai jos câteva sfaturi despre montarea lanturilor antiderapante, exploatarea lor si conducerea pe timp de iarna.

Inainte de montarea lanturilor verificati in manualul cu instructiuni de folosire: majoritatea producatorilor afiseaza informatiile necesare despre spatiile autoturismului. Aceste informatii pot fi regasite sub titlurile tematice despre lanturile antiderapante si alte produse antiderapante, anvelope etc., in manualul cu instructiuni al autovehiculului respectiv.

Nu va lasati derutati de asezarea aparenta a anvelopei. In cele mai multe cazuri, spatiul din jurul rotii nu poate fi observat din exterior, deoarece acesta poate fi vazut doar in spatele rotii, lânga frâne, elemete de suspendare, bowdenul pentru acceleratie si frâna bowden.

Produsele antiderapante trebuie sa se potriveasca nu doar pe roti, ci trebuie sa incapa in spatiile din jurul rotilor.

Important este sa alegeti un produs antiderapant compatibil cu cea mai mica categorie in care se incadreaza autovehicul dumneavoastra (autoturism, autoutilitar, camion etc.).

Lantul antiderapant se va monta cu partea neteda (tire side) spre anvelopa. Nu depasiti viteza de 50 km/h, respectiv folositi cât mai rar lantul antiderapant pe drumuri fara zapada sau gheata!
n In timpul frânarii nu lasati ca rotile sa se blocheze! Cea mai buna tehnica de frânare in cazul autovehiculelor care nu dispun de sistem ABS este frânarea secventiala.
Evitati manevrele facute brusc. Viteza trebuie aleasa conform conditiilor de drum. Cele mai periculoase aspecte a conducerii in timpul iernii sunt frânarea si virajul in curbe.
Conduceti in mod prudent! Lanturile antiderapante ajuta la mentinerea pe drum a masinii, insa nu va ofera o protectie maxima contra accidentelor. Utilizarea lantului antiderapant influenteaza caracteristicile de conducere a masinii (de ex.: pe drumuri cu zapada distanta de frânare este mai mare). In timpul conducerii, trebuie sa tineti cont de toate aceste aspecte!
Indepartati capacele! Capacele care depasesc bordura anvelopei se pot zgâria in timpul utilizarii lantului antiderapant.
Dupa utilizare si inainte de a-l pune la o parte pentru perioada de vara, lantul antiderapant va fi spalat si dat cu un lubrifiant universal! Acest lucru este foarte important pentru a prelungi durabilitatea produsului si pentru a evita ruginirea acestuia.

*Siguranta conducerii in timpul iernii*

Cele mai periculoase aspecte care se pot ivi iarna in timpul conducerii, sunt frânarea si virajul in curbe. Majoritatea autovehiculelor mo-
derne pot circula si pe drum cu zapada. Cele mai multe accidente
se intâmpla din cauza pierderii controlului asupra masinii la frânare sau la viraje in curbe. Orice autovehicul dotat cu lant antiderapant SCC, va avea o performanta mai buna pe drumuri cu zapada sau polei decât un autovehicul fara lant antiderapant montat pe roti.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
98 afisari
Zenville

Ultimele știri

Chirica și Alexe, întâmpinați de protestatari la deschiderea terminalului T4 al Aeroportului Iași – FOTO

În ziua în care are loc deschiderea noul terminal T4 al Aeroportului Iași, doi lideri locali s-au trezit cu o primire la care, cel...

Incident la metrou, în Capitală! Metrorex: „A fost raportată o urgență medicală”

Un incident a avut loc, vineri, la metrou, în București, circulaţia trenurilor fiind afectată temporar între Râul Doamnei şi Romancierilor, pe firul 1. S-a...
proger