AcasăOldIngrediente ce par sanatoase, dar nu sunt

Ingrediente ce par sanatoase, dar nu sunt

O regula destul de cunoscuta spune sa nu manânci alimente care au ingrediente greu de pronuntat. In general e bine sa o urmezi, dar, ca de obicei, exista si exceptii. Pentru a putea alege in cunostinta de cauza, prezentam un top al alimentelor sau ingredientelor care par mai sanatoase decât sunt, evidentiind si câteva substante care par periculoase, dar nu sunt.

*Alimente care par mai sanatoase decât sunt*

1. Sucurile concentrate. Acestea adauga calorii din zahar la numarul consumat zilnic, având doar o mica valoare nutritionala, uneori aceasta fiind chiar nula. Acelasi lucru este valabil si pentru siropul de porumb, zaharul invertit, melasa si alte ingrediente care se termina in „-oza”, cum ar fi: dextroza, fructoza, glucoza, maltoza, sucroza. Toate sunt periculoase deoarece aceste zaharuri adaugate maresc riscul de crestere a tensiunii arteriale si a nivelului de trigliceride, care sunt factori de risc pentru bolile de inima.
2. Uleiul de soia. Acest tip de ulei, alaturi de uleiul de porumb, de bumbac si de cel de sofranel, este bogat in acizi omega-6 care concureaza in organism cu acizii omega-3 (care aduc beneficii inimii si creierului), câstigând cei care se afla mai din abundenta. Astfel, cu cât balanta dintre acestia este mai dezechilibrata, cu atât este mai rau.
3. Uleiul de palmier. Din cauza faptului ca grasimile trans (uleiuri hidrogenate sau partial hidrogenate, cum ar fi margarina) sunt daunatoare inimii, unele fabrici din industria alimentara au inceput sa le schimbe cu uleiul de palmier. Singurul beneficiu al uleiului de palmier ar fi acela ca mareste colesterolul mai putin decât alte uleiuri tropicale, insa mai este nevoie de cercetari in acest sens.
4. Faina alba de grâu. Aceasta contine mult mai putini nutrienti (fibre, vitamine, minerale) decât faina integrala din grâu. O felie de pâine facuta din faina alba are cu 65% mai putine fibre, magneziu si potasiu decât o felie din faina integrala.

*Ingrediente care par periculoase, dar care nu sunt*

1. Inulina. Aceasta este o fibra solubila ce se gaseste in banane, ceapa si unele plante (a nu se confunda cu insulina – hormonul secretat de pancreas). Inulina, care este adaugata in alimentele procesate pentru a inlocui zaharul, grasimile si faina, partial, poate creste absorbtia de calciu.
2. Acidul ascorbic. Acesta este un pseudonim pentru vitamina C, acidul fiind adaugat in produsele alimentare pentru a preveni decolorarea.
3. Maltodextrina. Aceasta este o substanta derivata din plante si bacterii, fiind adaugata in foarte multe alimente procesate deoarece actioneaza ca un stabilizator.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
74 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger