AcasăOldVezi ce trebuie sa faci sa iei ajutor de somaj

Vezi ce trebuie sa faci sa iei ajutor de somaj

Sa ramâi fara locul de munca in plina criza nu este tocmai un lucru placut. Dar daca totusi nenorocirea se intâmpla si esti dat afara, trebuie sa ramâi lucid si sa vezi ce poti face in continuare. Primul pas este sa faci tot posibilul sa-ti iei ajutorul de somaj la care ai dreptul. Vezi cum.

Pentru a beneficia de indemnizatia de somaj, trebuie sa indepliniti cumulat mai multe conditii. In primul rând, sa aveti un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimii doi ani care preced data inregistrarii cererii pentru acordarea prestatiei de somaj. De asemenea, trebuie sa nu realizati venituri si, bineinteles, sa nu indepliniti conditiile de pensionare. Apoi trebuie sa va inregistrati la agentia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala aveti resedinta.
In functie de stagiul de cotizare (respectiv perioada in care s-a platit contributia de asigurari pentru somaj atât de catre asigurat, cât si de angajator) pe care il indepliniti, indemnizatia de somaj se acorda pe perioade cuprinse intre 6 luni (pentru un stagiu de cotizare de cel putin 1 an) si 12 luni (pentru stagii de cotizare mai mari de 10 ani).

*Câti bani iei*

Cuantumul indemnizatiei de somaj este o suma acordata lunar si in mod diferentiat, in functie de stagiul de cotizare. Astfel, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an, ea reprezinta 75% din salariul de baza minim brut pe tara. Adica pentru un salariul minim brut de 600 de lei veti primi un ajutor de somaj de 450 lei. Pentru persoanele cu o vechime mai mare in munca, se mai aplica o cota procentuala diferentiata in functie de stagiul de cotizare asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni. Acest procent este de 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani, 5% pentru un stagiu de cel putin 5 ani, 7% pentru minim 10 ani si 10% pentru cel putin 20 de ani.
Nu in ultimul rând, mobilizati-va pentru obtinerea cât mai rapida a unui nou loc de munca apelând la agentiile de recrutare, la site-urile de specialitate si nu in ultimul rând la prieteni care ar putea sti de existenta vreunui post vacant in companiile la care lucreaza.

*Incetarea contractului de munca*

Inainte de finalizarea relatiei de munca, discutati cu reprezentantii departamentelor de resurse umane si financiar pentru a lichida eventualele probleme. Mai apoi, nu ezitati sa cereti angajatorului o scrisoare de recomandare. Nu trebuie sa uitati faptul ca incheierea contractului de munca nu se produce din vina dumneavoastra, iar o astfel de scrisoare va poate fi de real ajutor in obtinerea viitorului job.

Ion Bogdan

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
1.118 afisari
Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger