AcasăOldSfaturi pentru prelungirea duratei de viata a anvelopelor

Sfaturi pentru prelungirea duratei de viata a anvelopelor

Anvelopele sunt unele dintre componentele de baza pentru siguranta dumneavostra atunci când mergeti cu masina. De aceea, pentru a prelungi viata anvelopelor si pentru securitatea in rulare a vehiculului pe care il conduceti va trebui sa tineti cont de sfaturile de mai jos.

Presiunea in anvelope trebuie sa corespunda cu valorile prescrise in cartea tehnica a masinii si in limitele marcate pe anvelope. Odata stabilita presiunea corecta, aceasta trebuie verificata cel mult o data la doua saptamâni, inainte de a pleca cu masina, deoarece o roata calda are o presiune mai mare decât atunci când este rece. De aceea, nu micsorati niciodata presiunea dintr-o anvelopa calda. Aveti grija, lipsa unei verificari periodice a presiunii duce la reducerea duratei normale de viata a anvelopei si cu pâna la 30%.

*Atentie la suprapresiune*

Suprapresiunea, umflarea peste limitele normale a rotilor, cauzeaza pe lânga un parcurs lipsit de confort o uzura rapida pe partea centrala a benzii de rulare. Mai mult decât atât, in acest caz suprafata de contact cu carosabilul este diminuata, ceea ce inseamna aderenta mai mica. De asemenea, suprapresiunea face ca anvelopa sa fie mult mai usor afectata de lovituri prin impact, exploziile si deformarea jantei putând fi rezultate directe ale suprapresiunii.
La rândul ei, subpresiunea este daunatoare cel putin in aceeasi masura, conducând in final la deteriorarea generala a anvelopelor. De asemenea, la rularea in aceste conditii este diminuata capacitatea de frânare si stabilitatea vehiculului.

*Geometria rotilor, importanta*

Este foarte importanta verificarea periodica a autovehiculului referitor la suspensii si la aliniamentul rotilor pentru ambele axe. Pentru aceasta cautati un service pentru roti care sa fie autorizat in a efectua lucrari de geometrie, decisiva pentru o uzura uniforma a anvelopelor.
De asemenea, evitati supraincarcarea sau nerepartizarea uniforma a greutatii in vehiculul dumneavoastra. O depasire a greutatii cu 20% peste limita admisa duce la o reducere a duratei de viata a anvelopei cu peste 40%. Un alt sfat este sa evitati frânarile si accelerarile bruste, virajele in viteza, suprafetele abrazive sau taioase. Nu parcati masina pe lichide care pot afecta anvelopele cum ar fi ulei, benzina, vaselina, grasimi, antigel.

*Un mic secret*

Daca cumparati o anvelopa la mâna a doua, mare atentie la data fabricarii acesteia. Pentru ca o anvelopa chiar noua, daca are, de exemplu, 5 ani, nu mai este buna de nimic. Un mic secret: pe fiecare anvelopa este marcata data fabricatiei printr-un numar de 4 cifre aflat la sfârsitul seriei anvelopei. De exemplu, 4203 se citeste saptamâna 42 din anul 2003. In acest fel determinati cu precizie cât de veche este anvelopa. In medie o anvelopa este folosita patru ani, fiind garantata impotriva defectelor de fabricatie cel putin 18 luni de la data vânzarii, conform legislatiei in vigoare.

*Cât te costa cauciucurile de iarna*

– Pentru Matiz, cele mai ieftine anvelope costa 190 de lei/bucata
– Pentru Dacia Logan, preturile pornesc de la 215 lei/bucata
– Pentru VW Golf/Passat, Renault Megane sau Opel Astra preturile
pornesc de la 240 lei/bucata
– Pentru Dacia Duster, preturile pornesc de la de la 315 lei/bucata
– Pentru dimensiunea BMW Seria 5, preturile pornesc de la 586 lei/bucata
Atentie! Dimensiunile cauciucurilor sunt trecute in talonul masinii

Bogdan Panturu

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
180 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger