AcasăOldBARAJUL DE LA MONTEVIDEO

BARAJUL DE LA MONTEVIDEO

“Stejarii” vor sa mearga din nou la Mondiale, turneu final de la care românii n-au lipsit niciodata. Elevii lui Romeo Gontineac si Steve Mc Dowell sunt gata sa jumuleasca „nagâtul”, emblema traditionala a selectionatei sud-americane.

In aceasta seara, la Montevideo, România se bate pentru un loc la Cupa Mondiala, in prima mansa a barajului cu selectionata Uruguayului, un nume mic in rugby-ul international. Primul duel al selectionatei sud-americane a avut loc in 1948. Uruguayenii s-au calificat de doua ori la World Cup, in 1999 si in 2003, spre deosebire de ai nostri, care n-au ratat nicio editie. Singura mare performanta a adversarilor „Stejarilor” s-a consumat in 1981, când Uruguay a izbutit sa câstige Campionatul Americii de Sud, fiind singura data in istorie când s-a impus o alta echipa decât Argentina. Pâna acum, Uruguay nu a reusit sa bata Argentina intr-un meci oficial.

*I-au invins de doua ori*

România si Uruguay s-au intâlnit de doua ori, „Stejarii” impunându-se de fiecare data: 11 iunie 2008 (10-6) si 12 iunie 2009 (17-11). Meciul de astazi are loc la Montevideo, pe Estadio Charrua, iar un bilet costa 100 de pesos uruguayeni (aproximativ 15 RON). Confruntarea se poate vedea live la GspTV. Returul are loc la Bucuresti, pe 27 noiembrie, gazda fiind stadionul “Arcul de Triumf”. Evenimentul nr.1 din rugby va avea loc anul viitor, in Noua Zeelanda. Campionatul Mondial este programat sa se desfasoare intre 10 septembrie si 23 octombrie.
Daca România va trece de aceasta dubla mansa va fi repartizata in grupa B a turneului final, alaturi de Argentina, Anglia, Scotia si Georgia.

*1972: tragedia din Anzi*

Pe 13 octombrie 1972, un avion care transporta, peste Anzi, echipa de rugby a Colegiului Catolic „Stella Maris” s-a prabusit. Din cei 45 de pasageri aflati la bord au supravietuit doar 19. Acestia au rezistat in munti timp de 72 de zile, fara provizii sau medicamente, ajungându-se chiar la acte de canibalism. Au fost scrise mai multe carti si facute mai multe filme dedicate acestei catastrofe, cea mai cunoscuta ecranizare fiind „Alive – The Miracle of the Andes” (1993), in regia lui Frank Marshall.

Sebastian Stan

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
60 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger