Cauta

Totul despre asigurarea obligatorie a locuintei

Asigurarea obligatorie a locuintei a intrat in vigoare incepând cu 15 iulie 2010 si este reglementata prin Legea 206/2008. Pâna la 15 ianuarie 2011, orice proprietar de locuinta din România trebuie sa incheie o polita obligatorie, in caz contrar fiind prevazute amenzi. Vezi mai departe cum poti sa-ti asiguri locuinta.

Polita trebuie incheiata de toti proprietarii de locuinte din România. Exceptie fac doar cei care au ajutor social, pentru care se va plati din bugetele locale. Persoanele care au deja o asigurare facultativa de imobil sunt obligate sa incheie si o asigurare obligatorie la expirarea politei actuale. Acest lucru este valabil chiar si daca isi reinnoiesc polita facultativa. Prin aceasta polita, vor putea fi asigurate chiar si imobilele amplasate in zonele cu risc ridicat de
inundatii.

*Ce riscuri acopera polita?*

Polita acopera trei riscuri de catastrofe naturale: inundatii, cutremure, alunecari de teren. Despagubirea maxima depinde de tipul constructiei. Astfel, asiguratul primeste 20.000 euro, in cazul locuintelor de tip A (cele cu o structura de rezistenta din beton armat, metal, lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa) sau 10.000 euro, in cazul locuintelor de tip B (cele cu pereti exteriori din caramida nearsa). Pentru locuintele tip A, asiguratul plateste 20 de euro pe an, iar pentru cele tip B, 10 euro pe an.

*Unde inchei asigurarea?*

Polita se poate incheia numai la 13 societati de asigurare: ABC Asigurari, Ardaf, Astra, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe, Euroins, Generali, Grawe, Groupama, Uniqa si Platinum (actionari ai Pool-ului de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale -PAID).
Asigurarea se poate incheia la sediul asiguratorului, la domiciliul clientilor sau online.

*Amenzi de pâna la 500 lei*

Proprietarii de locuinte trebuie sa incheie o astfel de asigurare pâna pe 15 ianuarie 2011. Cei care nu incheie asigurarea obligatorie de locuinta risca amenzi de pâna la 500 lei. Si cei care detin in prezent o polita de asigurare facultativa vor trebui sa incheie una obligatorie, in decurs de un an de la intrarea in vigoare a politei obligatorii, insa numai dupa ce expira cea optionala.

Radu Anton

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version