AcasăOldAfla cum sa treci mai usor prin Postul Craciunului

Afla cum sa treci mai usor prin Postul Craciunului

Mai sunt câteva zile si intram in Postul Craciunului care are 40 de zile si dureaza de la 15 noiembrie pâna la 24 decembrie. Prin post, se intelege abtinerea de la alimente de origine animala cum ar fi carne si produse din carne, oua, icre, lapte si brânzeturi. Si pentru majoritatea tinerea postului nu este ceva tocmai usor. „National” te invata cum sa treci mai usor prin perioada postului.

Postul Craciunului, din punct de vedere al alimentatiei, este un post mai usor, având multe dezlegari la peste, ulei si vin. Astfel, se manânca peste si preparate din peste in toate zilele de sâmbata si duminica, cuprinse intre 21 noiembrie si 20 decembrie inclusiv, pe 21 noiembrie, de sarbatoarea Intrarii in biserica a Maicii Domnului, in 30 noiembrie (Sf. Apostol Andrei), 4 decembrie (Sf. Varvara), 5 decembrie (Sf. Sava), 6 decembrie (Sf. Nicolae), 9 decembrie (Zamislirea Sfintei Fecioare Maria), 18 decembrie (Sf. Cuvios Daniil Sihastrul), 20 decembrie (Sf. Ignatie Teoforul).
Este imporant de stiut ca in Postul Craciunului n-ai voie sa consumi, pe lânga produsele de origine animala, nici otet, urzici sau alcool.

*Bun pentru sanatate*

Daca lasam la o parte semnificatia religioasa a postului, din punct de vedere al sanatatii, postul are importanta lui, aceea de dezintoxicare si purificare a organismului. Si mai benefic pentru organism este ca, in zilele postului, sa consumam cruditati, foarte bogate in vitamine si enzime. Dar nici acestea nu trebuie consumate in exces. Cele mai recomandate produse de post sunt mâncarurile bazate pe fasole si cartofi, bogate in proteine si calorii.

*Clatite de post*
Ingrediente:
100 g faina
100 ml apa minerala
50 g ulei
25 g zahar
10 g sare
Mod de preparare:
Se amesteca ingredientele pâna se obtine o pasta de consistenta unei smântâni subatiri. Se coc intr-o tigaie de teflon. Dupa fiecare clatita se unge fundul tigaii cu ulei. Lipsa oului face ca foaia sa se rupa usor. De aceea se fac mai groase. n

*Musaca de cartofi cu soia*
Ingrediente:
500 g ciuperci proaspete
1 ceapa
sare, piper
o lingura margarina vegetala
marar tocat
1 ardei gras
soia (semipreparata din comert)
Mod de preparare:
Se fierb cartofii in coaja, se curata, se taie felii. Separat, se pune la inmuiat soia in apa fiarta cu condimente. Dupa ce se umfla, soia se scurge de apa si se caleste cu ceapa. Se condimenteaza si se adauga verdeata. Se unge o cratita cu ulei si se asaza un rând de cartofi, apoi un rând de soia. Se pune la cuptor.

Ion Bogdan

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
82 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger