AcasăOld“Purtati-va de grija, fratii mei”

“Purtati-va de grija, fratii mei”

Iubit si contestat in acelasi timp, Adrian Paunescu a scris zeci de volume de poezii si a umplut stadioanele cu “Cenaclul Flacara”. In pragul mortii, poetul a lansat un ultim indemn pentru românii lui: “Purtati-va de grija, fratii mei!”.

Figura controversata a culturii române, Adrian Paunescu a descoperit talente si a schimbat destine. “Cenaclul Flacara” si opera lui au definit practic o generatie. Nascut pe 20 iulie 1943, in Copaceni, judetul Balti (in prezent Republica Moldova), Paunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeti români contemporani. Intre anii 1970-1980, Paunescu a devenit o figura importanta a presei românesti. Revistele pe care le-a condus si-au pus amprenta asupra generatiei tinere. Multi artisti pe care autoritatile comuniste ii puteau considera „subversivi” au fost lansati sau promovati de Paunescu prin „Cenaclul Flacara”. Dupa Revolutia din 1989, Paunescu a fost des criticat pentru odele inchinate lui Nicolae Ceausescu, in ciuda faptului ca relatia poetului cu fostul dictator a fost una contradictorie, plina de laude, dar si de critici dure. Ca om politic, Adrian Paunescu a fost intotdeauna un reprezentant al ideologiei social-democrate. Printre cartile publicate se numara „Repetabila povara” (1974, poezii), „Rezervatia de zimbri” (1982, poezii, cu ilustratii de Ioana Paunescu), „Totusi iubirea” (1983, antologie de poezii), „Manifest pentru mileniul trei – volumul 1” (1984, antologie de poezii), „Manifest pentru mileniul trei – volumul 2” (1986, antologie de poezii, care contine un capitol de poeme inedite si unul de referinte critice), „Meserie mizerabila, sufletul” (2000, poezii), „Nemuritor la zidul mortii” (2001, poezii) etc.

*Dinu Sararu: M-a terorizat pâna am scris “Niste Ţarani”*

Un geniu, vesnic nelinistit, un mare iubitor de oameni, un suflet bun si generos. Asa ni l-au descris pe Adrian Paunescu prietenii care au venit sa-i aduca un ultim omagiu. Coplesit de emotie, scriitorul Dinu Sararu a vorbit despre “fratele lui” Adrian Paunescu. “Datorita lui sunt romancier. Romanul «Niste tarani» a fost scris la teroarea lui si publicat in foileton in «Flacara» pâna l-a oprit securitatea. De-atunci am fost impreuna nedezlipiti, certându-ne, certându-ne de câte zece ori pe an «pentru totdeauna si pe viata», ca sa o luam de la inceput de fiecare data”, a povestit Sararu.

*Mircea Dinescu: A avut curajul sa se certe cu Ceausescu*

“Eu am debutat in ’68, când Adrian Paunescu era marea speranta a generatiei de dupa Nichita Stanescu. In mod curios, el si-a inceput cariera scriitoriceasca certându-se cu Nicolae Ceausescu, având curajul sa polemizeze cu Nicolae Ceausescu, fapt care l-a infuriat foarte tare pe acesta si a trebuit sa intervina Zaharia Stancu. Din pacate, din cearta asta s-a iscat o mare iubire”, a povestit poetul Mircea Dinescu.

*Ionut Vaduva: Dupa concerte, ne scotea la fotbal*

Pianist la “Cenaclul Flacara”, Ionut Vaduva si-a amintit, cu lacrimi in ochi, de vremurile frumoase petrecute alaturi de marele poet. “A fost un geniu in adevaratul sens al cuvântului. A dat sens unei generatii. Era neobosit. Dupa spectacole se inchidea in camera si compunea pâna in zori poezi. Dimineata, desi noi eram frânti, ne trezea si ne scotea la fotbal”.

“A daruit mai mult decât puteam noi duce si intelege”

Mihai Ghimpu (presedintele interimar al Republicii Moldova):
“Nu vom uita niciodata ce a insemnat Adrian Paunescu pentru noi, cei din Republica Moldova, câte a facut, prin versurile si cântecele sale, pentru ca limba si cultura româna sa ramâna vii”

Corneliu Vadim Tudor (presedinte PRM):
“Moartea fratelui meu Adrian Paunescu, o grea pierdere pentru cultura nationala”

Ionel Haiduc (Presedintele Academiei Române):
“ Adrian Paunescu a fost, pe lânga un mare poet, un suflet mare”

Eugen Simion (academician):
“Adrian Paunescu a fost probabil ultimul poet social pe care l-am avut. I-a aparat pe cei care nu erau aparati – românii care traiau in mizerie”

Fanus Neagu (scriitor):
“Sunt convins ca Adrian Paunescu e mult mai viu decât multi dintre noi. Paunescu a fost un poet si un gazetar de geniu si un om de inalta noblete sufleteasca”

Traian Basescu (presedintele României):
“Poetul Adrian Paunescu ramâne in amintirea celor care l-au apreciat pentru maiestria creatiei sale, pentru pledoaria sa constanta pentru valorile nationale si pentru generozitatea cu care a promovat generatii de tineri poeti si artisti in cadrul cenaclului «Flacara»”

Vasile Seicaru (muzician):
„Pentru mine, ca muzician, ca interpret, Paunescu a fost omul care mi-a schimbat definitiv viata”

Ion Iliescu (fost presedinte al României):
“Adrian Paunescu este unul dintre poetii care au marcat istoria culturii noastre”

Victor Socaciu (muzician):
“Adrian Paunescu, pentru mine, a insemnat enorm, imi este parinte spiritual. Ne despartim de un titan al culturii române, care cu siguranta va ramâne ca atare in istorie”

Ioan Gavrilescu (presedintele clubului Oltchim Râmnicu Vâlcea):
“Istoria echipei Oltchim se leaga si de Adrian Paunescu”

Gheorghe Hagi (fotbalist):
„E o zi trista pentru România. Adrian Paunescu a fost un mare om, un mare român, un patriot in adevaratul sens al cuvântului. El a facut multe si pentru fotbalul românesc, fata de care a fost mereu aproape”

Ducu Bertzi (muzician):
“A daruit mai mult decât puteam noi duce si intelege”

Ana Maria Ludatser

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
259 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger