AcasăOldVezi cum iti feresti copilul de jucariile periculoase

Vezi cum iti feresti copilul de jucariile periculoase

Pentru un copil, nimic nu poate fi mai frumos decât jucariile care-l inconjoara. Iar jucariile sunt dorite de cei mici oricând, nu numai la aniversari sau de sarbatori.

Totusi, chiar daca in calitate de parinte esti dator sa ii implinesti orice dorinta copilului tau si sa-i cumperi orice jucarie isi doreste, trebuie sa fii foarte atent daca obiectul denumit “jucarie” nu este periculos pentru el.
In primul rând evita sa cumperi jucarii de pe internet pentru ca e foarte important sa tii in mâna obiectul inainte de a-l achizitiona. Sigur, pot fi cumparate articole pentru copii de pe internet, dar doar din locurile frecventate de multa lume, cu o buna reputatie. Apoi, trebuie sa observi foarte atent jucaria care nu trebuie sa aiba defecte de fabricatie sau sa fie stricata. Chiar daca vânzatorul ti-o da la un pret mai mic pentru ca are mici defecte, nu o cumpara! Micile defecte pot deveni mai mari si pot pune in primejdie viata copilului tau.

*Fara jucarii cu bile*

Ai mare grija la jucariile care se demonteaza. Partile ce se pot dezasambla sunt periculoase, pentru ca cei mici au tendinta naturala de a le baga in gura, nas sau urechi. Si in nici un caz nu cumpara jucarii cu bile sau gloante din plastic. Exista pusti sau pistoale cu bile care sunt foarte puternice. De exemplu, exista mitralierele-jucarie Kalasnikov de productie chinezeasca a caror bile pot trece printr-un mar! Nici nu ne imaginam ce tragedie ar fi ca un copil sa si-o indrepte spre ochi si sa traga asa, in joaca. Apoi, incearca sa eviti jucariile cu snururi mai ales daca depasesc jumatate de metru. Un snur lung poate provoca un accident de joaca periculos. Nu in ultimul rând, evita sa cumperi jucarii prea zgomotoase, chiar daca in aparenta copilului tau ii place masina de pompieri care are o sirena puternica, zgomotul produs de acesta ii poate cauza leziuni la nivelul timpanului.

*Fiecare vârsta cu jucaria ei*

Este important ca fiecare jucarie sa corespunda vârstei copilului, dar si inteligentei acestuia. In functie de acestea ar fi bine sa incerci sa nu ii iei o jucarie prea simpla sau prea complicata pentru a nu-l dezamagi pe cel mic. Astfel, pentru copiii cu vârste cuprinse intre 0 si 1 an orienteaza-te spre papusi, vaporase, clopotei sau figurine din plastic care scot sunete de animale. Pentru 2-3 ani orienteaza-te spre masinute, papusi, mingi sau cuburi cu povesti. Dupa 4-5 ani le poti cumpara jocuri despre anumite activitati, telefon mobil de jucarie, trusa de coafura, carucior de papusi sau truse medicale. La 6-7 ani ii poti cumpara celui mic carti de povesti, de colorat sau puzzle necesare pentru dezvoltarea gândirii si a imaginatiei. Deja pentru copii mai mari te orientezi spre bicicleta sau role “garnisite” cu toate echipamentele de protectie posibile.

*De ce trebuie sa citesti eticheta de pe jucarie?
Pentru ca eticheta iti spune:*

– Pentru ce grupa de vârsta este recomandata
– Instructiunile de folosire
– Modalitatile de asamblare
– Pe eticheta trebuie sa apara simbolurile CE sau CS, litere ce reprezinta dovada faptului ca jucaria a fost testata potrivit normelor de siguranta

Ion Bogdan

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
101 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger