AcasăOldVezi ce produse contrafacute iti pun viata in pericol

Vezi ce produse contrafacute iti pun viata in pericol

Daca ai o problema de orice natura, poti apela la ajutorul specialistilor din diverse domenii cu care ziarul nostru colaboreaza. Scrie-ne pe adresa de e-mail redactia@national.ro sau suna-ne la telefon 021.3180788 si spune ce problema ai. Vei primi raspunsul aici. Azi, notarii raspund la intrebarile cititorilor „National”.

*”Vreau sa vând o casa in comuna Chitila si mi s-a spus ca valoarea din grila notarului este mai mare decât primesc eu pe casa. Cum sa recuperez taxa pentru diferenta de bani pe care practic eu nu o primesc”. (Elena Buriga – Bucuresti)*

*Raspuns:*
„Codul Fiscal (art. 77/1) prevede ca impozitul pe venitul realizat din vânzare se calculeaza la pretul vânzarii sau, daca pretul vânzarii este mai mic decât valoarea imobilului din expertizele privind valoarea imobilelor, impozitul se calculeaza la valoarea stabilita prin expertiza. Orice alta interpretare inseamna evaziune fiscala. In cazul dumneavoastra, puteti discuta cu notarul care va autentifica vânzarea pentru o incadrare cât mai corecta in grilele de expertiza a imobilului vândut, urmând ca in situatia in care pretul vânzarii este mai mic decât valoarea din expertiza, impozitul sa se calculeze la aceasta din urma valoare”.

*”Cum se calculeaza taxele notariale pentru un antecontract?” (Eugen Nita – Calarasi)*

*Raspuns:*
„La antecontract, daca se incheie sub forma autentica, onorariul notarial minim este de 0,5% din valoarea avansului achitat, la care se adauga TVA in suma de 24%. Onorariul fiind minimal, poate fi majorat in functie de complexitatea antecontractului si de munca efectiva a notarului. Fiecare client poate alege serviciile unui notar in functie de criteriile pe care le considera importante, inclusiv criteriul costului. La onorariul astfel stabilit se adauga tariful de publicitate imobiliara (de 60 lei) in vederea notarii in cartea funciara a antecontractului. Notarul va recomanda incheierea de antecontracte de vânzare-cumparare in forma autentica pentru ca acestea, atunci când constata o creanta certa, lichida si exigibila, constituie titluri executorii”.

*”Vreau sa donez o masina unei familii nevoiase. De ce acte am nevoie?” (Marina Dumitru – Constanta)*

*Raspuns:*
„Pentru a fi valabila donatia trebuie facuta la notar, in forma autentica. Este nevoie de prezenta celui care doneaza si a celui care primeste (ambii personal sau prin mandatar cu procura autentica) si de urmatoarele acte in original: cartea de identitate a masinii, certificat de inmatriculare, certificat de atestare fiscala privind masina. Ulterior, va trebui indeplinita procedura pentru preschimbarea talonului, pentru radierea masinii din evidentele fiscale de pe numele dvs. si inscrierea in evidentele fiscale pe numele celui care a primit donatia”.

*”Parintii mei mi-au lasat prin testament o garsoniera si sora mea vrea acum sa ia si ea o parte din locuinta. Testamentul poate fi contestat?” (Ciprian Serea – Brasov)*

*Raspuns:*
„Trebuie sa consultati in mod direct un notar pentru a-i oferi toate detaliile necesare unui raspuns corect la intrebarea dvs. (daca parintii au decedat, daca testamentul este facut in fata unui notar, daca mai exista si alti copii in afara de dvs. si sora, daca parintii au facut in timpul vietii donatii catre dvs sau sora, daca garsoniera este singurul bun lasat de parinti). In principiu, daca testamentul este facut la notar, nu poate fi contestat de sora dvs. decât in instanta si doar daca exista motive intemeiate (spre exemplu, eventuale boli psihice ale parintilor). Tot in principiu, sora (daca nu mai exista si alti copii) si daca i se incalca rezerva, poate cere si obtine reductiunea testamentului si in aceste conditii va primi o cota de 1/3 din bunurile mostenite”.

Rubrica este sustinuta de notari publici din Camera Notarilor Publici Bucuresti

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
90 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger