AcasăOldCum sa te pregatesti pentru drumetii montane

Cum sa te pregatesti pentru drumetii montane

Va place muntele si intentionati sa plecati pe un traseu montan? Inainte de toate, trebuie sa stiti ca drumetia pe munte este pe cât de frumoasa pe atât de periculoasa daca nu sunteti echipati corect si daca va aventurati acolo unde nu trebuie.

Iata câteva sfaturi pentru a evita orice neplacere in cazul in care plecati pe munte.
In primul rând, trebuie sa stiti ca pe munte nu se pleaca de unul singur, ci doar insotit de alti cel putin trei parteneri de drumetie. Odata stabilit grupul, va veti face rucsacul pentru munte, tinând cont de faptul ca el nu trebuie sa fie foarte greu, dar ca trebuie sa contina necesarul unei drumetii fara griji. Haine, o rezerva de mâncare pe care sa va puteti baza in caz de nevoie, un briceag si o trusa de prim ajutor ar trebui sa reprezinte minimul necesar. Pe lânga aceste lucruri, mai apar si altele in functie de dificultatea traseului montan ales si, desigur, de durata estimata a drumetiei. Trebuie sa aveti in vedere ca in partea de jos a rucsacului veti pune lucrurile usoare, de exemplu sacul de dormit si salteaua izolatoare, apoi se pun lucrurile cu greutate medie, iar in partea de sus, in dreptul omoplatilor, se vor pune cele mai grele. Nu uitati ca deasupra se pun iar lucruri usoare. Gata rucsacul!

*Pe munte nu se merge in “adidasi”*

Atentie, pe munte nu se merge in pantofi sport! Veti fi incaltati cu bocanci cu talpa cu aderenta mare si care va vor feri de frig. Inainte de a pleca la drum, trebuie sa va informati si sa aflati numerele de telefon utile din zona (salvamont, politie, salvare). O alta masura care v-ar putea salva in caz de pericol atunci când va aflati pe munte este sa-i comunicati cabanierului traseul pe care-l urmati. Gata, ati pornit la drum. Nu va grabiti, pasiti ferm si cu atentie. Nu fumati in timpul ascensiunii, nu consumati alcool si incercati sa vorbiti cât se poate de putin. Dupa primele 20 de minute de mers, faceti o pauza. Nu ramâneti in urma grupului, mai ales pe vreme rea. Ca sa evitati sa va rataciti, urmati intocmai marcajele turistice, nu incercati sa o luati pe scurtatura.

*Cazarea la cabana*

Daca nu aveti un cort sau pur si simplu nu sunteti adeptii innoptarii in cort, va veti intocmi traseul montan astfel incât sa va cazati la cabanele disponibile. Iata câteva sugestii:

Cabana Babele din Bucegi – 30 lei / loc in camere cu 4 – 12 paturi.
Cabana Negoiu din Muntii Fagaras – tarifele incep de la 25 lei / loc in camere cu 10 paturi
Cabana Pietrele din Parcul National Retezat – 25 lei / persoana / noapte la microcabane
Cabana Cozia din Masivul Cozia – 25 lei pat / persoana pe zi.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
727 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger