Cauta

Cum sa divortezi civilizat

Ai ajuns la concluzia ca nu se mai poate si ai luat hotarârea sa divortezi. Dar numai gândul unui divort ne sperie si ne face sa tot amânam momentul. Ce trebuie sa faci ca sa divortezi intr-un mod civilizat, vezi in cele ce urmeaza.

De la bun inceput trebuie sa stiti ca divortul este metoda prin care o casatorie se poate desface pentru ca raporturile dintre soti sunt grav vatamate si casatoria nu mai poate continua.
Daca simti aceste lucruri trebuie sa sti ca divortul se poate solicita doar instantei de judecata de catre oricare dintre soti sau de catre amândoi. Dar, inainte de a inainta divortul, asigurati-va ca nu ati luat aceasta decizie intr-un moment tensionat sau de nervozitate si ca ati epuizat toate metodele de impacare cu sotul sau sotia. Daca impacarea nu mai este posibila, chiar daca nu este neaparat obligatoriu, ar trebui sa apelati la un avocat. In functie de miza divortului (copii, partaj) un avocat poate sa va coste de la 700 de lei la câteva mii sau chiar mai mult, in caz ca va bateti pentru un partaj foarte valoros in care sunt implicate fie afaceri, multi bani sau propietati imobiliare importante.

*Ce trebuie sa faci*

In primul rând, incercati sa obtineti acordul sotului cu privire la realizarea divortului. Apoi, ar fi bine sa va intelegeti si cu privire la cuantumul pensiei de intretinere si la programul de vizitare a copiilor (daca este cazul), cu privire la modul de impartire a bunurilor, cu privire la pastrarea sau revenirea la numele avut inainte de casatorie. Acest lucru va usura foarte mult procesul propriu-zis de divort de la judecatorie. Totodata incercati sa aveti un comportament civilizat fata de partener si avocatul acestuia, evitând orice confruntare verbala sau de alta natura. Primul pas in caz de divort consta in obligatia de a depune personal cererea de divort la judecatorie. Apoi, vi se va da un termen, de obicei nu mai lung de o luna, in care va trebui sa va prezentati la divortul propriu-zis. Daca v-ati inteles cu sotul cu privire la aspectele prezentate mai sus, procesul de divort va avea un termen (daca nu aveti copii dar v-ati inteles cu impartirea bunurilor), doua sau trei (daca aveti un copil minor si ati hotarât cine il va creste). Daca nu ati cazut de acord cu nimic, procesul de divort poate dura luni sau chiar ani, in functie de incapatânarea sotilor.

*Divort la notar*

De la inceputul anului viitor, divortul amiabil va putea fi efectuat pe cale legala in fata notarului si nu a instantei.

Ion Bogdan

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version