Cauta

Afectiuni ale unghiilor

Unghiile sunt deseori sediul unor afectiuni care pot deranja sau ingrijora persoana in cauza. Le avem permanent sub observatie, mai ales pe cele de la mâini, iar aspectul lor poate genera probleme sociale, relationale, deloc de neglijat.

*Onicomicoza (Ciuperca unghiilor)*
Unghiile pot fi atacate foarte des de ciuperci (candida, tricofiti, epidermofiti etc.); boala se numeste onicomicoza. Unghia atinsa de ciuperca este destul de usor de diagnosticat dupa aspect – se ingroasa, devine galben-maronie, friabila si sfarâmicioasa, se scurteaza, la extremitatea distala este neregulata, nu mai creste normal, iar sub patul unghial apar depozite albicioase, uneori grunjoase. De multe ori (mai ales in cazul infectarii cu Candida), este afectat si tesutul din jurul unghiei (perionixis) care se tumefiaza, devine rosu, infiltrat, chiar dureros, la compresie putând sa apara o picatura de puroi alb-galbui.
Diagnosticul cert al cauzei se pune prin examen micologic specific (direct si culturi), care da indicatii asupra tipului de ciuperca implicat si, uneori (când se efectueaza antimicograma) a medicamentului de ales pentru ciuperca incriminata.

*Ce favorizeaza infectia*
Dintre factorii care favorizeaza aparitia infectiei cu fungi a unghiilor mentionam o preinfectie netratata in zonele din jurul unghiei. Incaltamintea din cauciuc ori inlocuitori de piele favorizeaza boala, in special daca se lucreaza in conditii de umiditate crescuta, deoarece produce un mediu propice dezvoltarii ciupercii.

*Tratament*
Tratamentul onicomicozelor pretinde un diagnostic cert, de laborator. De asemenea, terapia locala, topica (cu unguente, creme, solutii, lacuri de unghii etc) este suficienta in formele usoare de onicomicoza, mai ales la copii. In cazuri mai severe, la adulti si batrâni sau la persoane cu imunitate alterata, este obligatorie asocierea cu o terapie generala, cu preparate administrate oral o perioada de timp. Aceasta depinde, in primul rând, de localizarea infectiei. Se stie ca unghiile de la picioare cresc de doua ori mai incet decât cele de la mâini – prin urmare, tratamentul dureaza mai mult decit cel pentru mâini. De asemenea, durata terapiei depinde de tipul de medicament folosit. Griseofulvina sau ketoconazolul (preparate mai vechi) trebuie administrate perioade relativ lungi (12, respectiv 6 luni); terbinafina sau itraconazolul (preparate mai noi) se iau, in general, timp de 2 luni pentru ciuperca unghiilor de la mâini si 3 luni pentru cea de la picioare.

Conf. Dr. Serban Balanescu
Doctor in stiinte medicale
Centrul Medical Proestetica
Bucuresti, str. Tudor Stefan nr. 38-40; tel-fax 2305200/2317795
0722525965

Ultimele stiri

  • Pensiile vor fi recalculate altfel, de la 1 septembrie 2024. La ce trebuie să fie atenţi angajaţii
  • Alege ce citești
  • Mugur Isărescu, explicaţii uluitoare: de ce e bine că Guvernul se împrumută masiv pentru finanţarea deficitului
  • Un medic de la Institutul Oncologic, acuzat de ucidere din culpă! Ar fi uitat o compresă în abdomenul unei femei
  • Sică Mandolină l-a băgat în stabor pe Nicușor Dan
  • Erdogan se teme de Israel. Liderul turc a prevăzut ce s-ar întâmpla dacă Hamasul va fi învins
  • Pacientul Florin Piersic a trecut la nivelul următor. Cum a evoluat starea sănătăţii marelui actor
  • Ce a făcut Robert Fico, premierul Slovaciei, înainte de a fi împuşcat la Bratislava. Un martor a dezvăluit totul
  • Ucraina și Moldova pun presiune pe sistemul energetic românesc. Pierderi majore la Transelectrica
  • Tratatul de pace ce putea încheia războiul din Ucraina. Mai lipseau doar semnăturile lui Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin. De ce nu s-au mai înţeles
  • Exit mobile version