AcasăOldUite ce stimulente au functionarii fiscului din strainatate

Uite ce stimulente au functionarii fiscului din strainatate

In plin scandal al stimulentelor acordate functionarilor din Ministerul de Finante, toata lumea isi da cu parerea. De la simpli functionari pâna la ministri, oameni politici sau lideri de sindicat, cu totii spun ba ca stimulentele trebuie fie „interzise”, fie regândite. Am fost curiosi sa vedem cât câstiga colegii din strainatate ai angajatilor de la Finante si am constatat ca bine. Chiar foarte bine.

In tara vecina, Ungaria, cei din administratia publica câstiga echivalentul a aproape 2.600 lei net, adica bani in mâna. Aici nu exista un sistem de stimulente, dar exista un fond de prime pentru rezultate foarte bune in activitate. In Slovacia este pus la punct un sistem de bonusuri pe lânga salariu care se acorda tuturor angajatilor din administratia publica si care pot fi numite “stimulente”. Acestea se acorda dupa mai multe criterii cum ar fi orele suplimentare muncite, noptile si weekendurile muncite, dar si bonusul de perfomanta individuala. Acesta din urma este acordat de seful de departament, secretarul de stat sau ministru, cam ca la noi. Cel mai mic salariu din administratia publica este de aproximativ 1.344 lei noi.
In Cehia un functionar de la finantele statului câstiga circa 2.700 lei pe luna. Si aici exista sistemul bonusurilor, o mare pondere având-o bonusurile de merit, pentru rezultate foarte bune in munca.

*In Bulgaria e mai bine*

In Bulgaria exista Agentia Nationala pentru Venituri. Potrivit legii, in bugetul Agentiei intra 25% din sumele colectate prin executari silite, din venituri ascunse sau nedeclarate la fisc. 90% din acesti bani sunt folositi pentru dotari, dar si pentru primele la salariu acordate functionarilor. Marimea individuala a primelor nu se cunoaste, fiind secret de stat, se stie doar ca depaseste cu mult salariile oficiale. Sistemul este asemanator cu cel românesc, doar ca la noi intra in fondul de stimulente doar 15%. In Marea Britanie, inspectorii fiscului câstiga in functie de regiunea in care lucreaza. Astfel, in Scotia si Ţara Galilor salariul mediu este de circa 13.000 de lei pe luna. In Irlanda de Nord se câstiga ceva mai bine – circa 14.000 de lei pe luna. In schimb, daca ai norocul sa lucrezi la inspectia fiscala chiar la Londra, poti câstiga peste 20.000 de lei pe luna. Interesant este faptul ca britanicii au trecut din 2007 pe un sistem de stimulente. Astfel, functionarii care descopera cele mai multe nereguli fiscale pot primi recompense de pâna la 3% din salariu.

*Si Spania are stimulente*

Si in Spania, inspectorii de la finante isi iau stimulentele daca isi indeplinesc obiectivele stabilite. Potrivit unei norme interne a “Agencia Tributaria” – institutia care se ocupa de colectarea fiscala, aplicarea amenzilor va fi legata de plata stimulentelor salariale pentru inspectori, ceea ce inseamna aproape 20% din veniturile acestor functionari publici. Aici un functionar incepator câstiga cel putin 5.000 de lei pe luna.

*De unde vin stimulentele*

Potrivit codului de procedura fiscala, in România exista un fond de stimulente pentru angajatii din sistemul financiar-fiscal care retine 15 procente din diverse surse:
sume reprezentând valoarea creantelor stinse prin executare silita
sume incasate ca urmare a procedurii insolventei
sume reprezentând taxe, impozite stabilite in plus in urma inspectiei
sume reprezentând amenzi incasate
sume reprezentând bunuri confiscate si valorificate.

Ion Bogdan

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
87 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger