AcasăOldPregateste-ti masina pentru iarna

Pregateste-ti masina pentru iarna

Cum prima zapada prinde românii intotdeauna prin surprindere, ar fi bine ca macar in acest an, mai ales ca meteorologii anunta o iarna extrem de dificila, sa va pregatiti din timp. Iata ce trebuie sa faceti pentru a avea autoturismul pregatit pentru “vijelie”.

Inainte de toate, este indicat sa mergeti cu masina intr-un service autorizat pentru o inspectie amanuntita care poate scoate la iveala mici deficiente tehnice ce se pot agrava odata cu racirea vremii.

*Atentie la antigel si anvelope!*

Daca nu aveti bani pentru parerea unui mecanic profesionist si daca masina voastra nu da semne de “oboseala”, puteti parcurge singuri câtiva pasi pentru a va asigura ca nu ramâneti inzapeziti cine stie pe unde.
Primul pas pe care trebuie sa-l faceti este sa verificati antigelul care are rolul de a raci motorul si de a preveni coroziunea anumitor piese. Lipsa antigelului in timpul iernii va poate distruge motorul, iar neatentia se plateste scump. In ordinea importantei urmeaza schimbarea anvelopelor de vara cu unele de iarna, ceea ce va asigura automobilului o buna aderenta in conditii de ninsoare. De asemenea, tot legat de pneuri, ele trebuie sa fie umflate la presiunea corecta, la un service autorizat. Atentie, presiunea cauciucurilor difera iarna fata de sezonul cald. Cu alte cuvinte, nu va bazati pe faptul ca ati facut presiunea când afara erau plus 15 grade!

*Uleiul vechi poate ineca motorul!*

Daca n-ati facut-o pâna acum, ar fi bine sa schimbati uleiul motorului. La temperaturi scazute, uleiul capata o vâscozitate mare, motorul fiind expus inecarii la pornire. Iar ultimul lucru pe care vi-l doriti este sa va puneti soacra si nevasta sa va impinga masina (in caz contrar va asumati consecintele).
Bateria masinii este una dintre componentele care va pot da batai de cap pe timpul iernii. Eficienta bateriei poate sa scada si cu 50% in momentul in care temperatura este scazuta. Asa ca, este de preferat sa verificati uzura bateriei si sa o inlocuiti daca este cazul.
Daca aveti o masina mai veche ce nu are motorul “incasetat”, ar fi bine sa verificati singuri curelele si furtunurile. Nu de alta dar, din cauza frigului, ele pot ceda destul de usor daca sunt uzate.

*Sfânta lopetica si bunul nisip*

Ce ar trebui sa mai faca parte din trusa impotriva zapezii si a inghetului? Nu uitati cât de utila este o lopata auto de mici dimensiuni si care nu are un pret prea mare (de la 20 de RON in sus). Alaturi de aceasta “investitie” mai cumparati-va si un saculet de nisip. Impreuna, cele doua va pot scoate din necaz daca va prinde inghetul. Nu v-ar strica nici o lanterna pe care sa o aveti tot timpul in torpedoul masinii. In ceea ce priveste lanturile pentru roti, trebuie spus ca soferii au pareri pro si contra. Unii spun ca lanturile strica anvelopele (si chiar asa se intâmpla daca parcurgeti o portiune mare de drum cu asfalt curat), iar altii nu ar renunta iarna la ele pentru nimic in lume.

RADU ANTON

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
71 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger