Cauta

Cum sa previi raceala

Sezonul bolilor usoare a dat buzna peste noi. Ce sa faci ca sa nu te puna la pat raceala sau, mai rau, gripa? Iata câteva sfaturi extrem de utile pentru a preveni imbolnavirea, acum, când virusii pândesc la tot pasul.

Daca nu stiati, cea mai buna metoda pentru a preveni o raceala sau chiar o gripa este sa va spalati pe mâini cât se poate de des. Daca un om bolnav stranuta sau tuseste in mâna apoi atinge clanta usii, telefonul din birou sau un alt obiect pe care veti pune mâna, raceala e garantata. In acelasi timp, pe cât posibil este bine sa evitati locurile aglomerate, iar daca va este imposibil acest lucru (multi nu pot evita transportul in comun) este recomandabil sa nu stati lânga persoane care stranuta, tusesc sau au nasul infundat.

*Alimentatie ca la carte*

Alimentatia este esentiala in aceasta perioada de viroze. In conditiile temperaturilor scazute, sistemul imunitar este slabit, deci mult mai putin pregatit pentru a respinge eficient un virus care va da târcoale.
Medicii recomanda in aceasta perioada consumul de fructe si legume bogate in vitamina C, pentru intarirea sistemului imunitar. Insa, nu este totul pentru ca o alimentatie dezechilibrata, de exemplu, nu va va ajuta deloc in lupta impotriva racelii sau gripei.
Cu alte cuvinte, nu trebuie sa mâncati mult, ci echilibrat pentru ca organismul vostru sa beneficieze de protectie completa, prin vitamine, fata de amenintarea virusurilor.
Nu uitati, o alimentatie tip fast-food nu va va furniza toate vitaminele si mineralele necesare intaririi sistemului imunitar. Asa ca, pe lânga fructe si legume proaspete, organismul va avea nevoie urgenta si de grasimi nesaturate si proteine de calitate care va vor asigura acel tip de nutritie echilibrata. In aceasta perioada, medicii recomanda si suplimentele cu vitamine.

*Câteva vicii prietene cu raceala*

Daca esti fumator, din start trebuie spus ca sistemul tau imunitar este mai slab decât al unui nefumator. Asa ca, la cele mai mici simptome de raceala, ar fi bine sa mai renunti la “pufait”, nu de alta, dar fumul de tigara iti irita caile respiratorii si le face mai sensibile in fata virusurilor. Si mai trebuie sa mai stiti ca nici cafeaua in exces nu este benefica in cazul in care
simti ca te ia raceala. De alcool nici nu mai vorbim, acesta consumat in exces este un mare inamic al sistemului imunitar.

*Automedicatia nu e recomandata*

Automedicatia poate fi un mare dusman pentru sanatatea voastra. Cu alte cuvinte, atunci când va incearca o raceala sau o viroza, in loc sa dati iama in cutia cu medicamente crezând ca va ajuta, mai bine dati o fuga la medicul de familie. Doar el va poate diagnostica si va poate ajuta in mod corect pentru a “bate” raceala. De asemenea, in caz de simptome de raceala, avertizeaza medicii, nu va apucati sa luati antibiotice de capul vostru. Ele se pot dovedi extrem de periculoase. “Cele mai multe infectii sunt de origine virala. Se stie ca antibioticul nu omoara virusul, iar un astfel de tratament este inutil. Antibioticele administrate haotic produc dezastre pentru organism”, avertizeaza, pe TopSanatate.ro, conf. univ. farm. Doina Draganescu.

*Leacuri babesti*

Echinaceea – cercetarile au aratat ca echinaceea stimuleaza organismul sa produca mai multe globule albe, in special limfocite si o cantitate mare de interferoni (una dintre cele mai puternice substante antiinfectioase naturale). O doza (recomandata de specialisti) zilnica de echinaceea va va feri in mod sigur de raceala.

Ceaiul de maghiran si ceaiul de busuioc sunt doua dintre cele mai cunoscute (si mai longevive) metode de a scapa de raceala sau viroze.
n O lingurita de macese pe zi, atunci când sunteti sanatosi sau doua-trei lingurite de pulbere de macese (Rosa Canina), atunci când sunteti deja raciti sunt recomandate. Macesele combat gripa si guturaiul si actioneaza si impotriva febrei.

Bai calde – bagati-va picioarele intr-un lighean cu circa 1,5 litri de apa calda (35 grade C), adaugând apa fierbinte, pâna când atingeti temperatura de 40 grade Celsius. Durata baii este de pâna la 15 minute si se face zilnic.

Radu Anton

Ultimele stiri

  • Incendiu puternic în Bucureşti! Au avut loc şi 3 explozii! O hală dezafectată din Sectorul 1 a luat foc (VIDEO)
  • Un submarin sovietic s-a ciocnit de un submarin american din motive politice absconse
  • WhatsApp introduce o nouă funcţie aplicaţiei, prin care doreşte să „dribleze” sistemul Android al telefonului mobil
  • TAROM primeşte 95,3 de milioane de euro. Cum vor fi chelţuiti banii
  • Alege ce citești
  • Alea iacta est, America!
  • Gerard Depardieu a fost chemat la poliție și arestat preventiv!
  • Decizie majoră pentru românii care lucrează într-un mediu periculos pentru sănătate. Ce se întâmplă cu pensia lor
  • Secretele milenare ale longevității: beneficiile postului intermitent și exemplul preoților de pe Muntele Athos
  • Internațional englez, arestat în Spania
  • Exit mobile version