AcasăOldAfla câti bani iei dupa noua lege a salarizarii unice

Afla câti bani iei dupa noua lege a salarizarii unice

Legea salarizarii unice e gata. Asta inseamna ca incepând cu prima zi din 2011 toti cei aproximativ 1,3 milioane de angajati la stat isi vor primi salariile dupa niste criterii unice.

Astfel, potrivit noii legi, vor exista 15 trepte de salarizare impartite in 110 clase in functie de greutatea dar si de importanta muncii depuse. La prima vedere totul pare in regula dar, daca citim legea mai atent, observam ca sunt câteva categorii de bugetari dezavantajate din start.
De la inceput este bine de stiut ca potrivit legii salarizarii unice, “salariile de baza, soldele functiilor de baza si indemnizatiile lunare de incadrare se stabilesc prin inmultirea coeficientilor de ierarhizare corespunzatori claselor de salarizare cu valoarea coeficientului de ierarhizare corespunzator clasei 1, rotunjindu-se din leu in leu, in favoarea salariatului”.
Mai pe româneste, clasei 1 ii corespunde salariul minim pe economie de 600 de lei. Daca corespunzi, sa spunem, clasei 3 de salarizare, vei avea un salariu de 6 ori 3, adica 1.800 de lei. Numai ca, dupa cum spuneam, exista 110 subgrupe, adica poti sa corespunzi grupei, 2,73 si sa ai un salariu de 1.638 lei.

*Medicii stagiari si agentii, cei mai defavorizati*

Potrivit noii legi, cele mai mici salarii le vor avea medicii stagiari si agentii de politie care corespund clasei 1,9 cu un salariu de 1.140 lei lunar. Un profesor debutant cu un coeficient de 2,37 va câstiga un salariu de 1.422 lei, in schimb, un invatator va câstiga 2.166 lei (coeficient 2,37). Un profesor cu vechime, având cel mai mare grad va câstiga 2.988 lei (coeficient 4,98), iar un profesor universitar va merge acasa cu o solda de 4.776 (coeficient 7,96).
In privinta medicilor, potrivit noii grile, un medic primar va baga in buzunar un salariu de 2.916 lei, iar un medic specialist 2.220 lei.

*Salarii mici in armata, mari in politica*

In privinta structurilor militare, un plutonier major va câstiga 1.392 lei (coeficient 2,32), adica mai putin decât un profesor debutant, iar un locotenent va câstiga putin mai mult – 1.572 lei lunar. In schimb, un general isi baga in “rucsac” o solda de 7.446 lei (coeficient 12,41), iar Seful Marelui Stat Major, cu un coeficient de 13,1 – cel mai mare din armata, va câstiga 7.860 lei. In schimb, functiile politice sunt cel mai bine rasplatite de noua lege. Un consilier parlamentar, care poate avea doar patru clase, va fi platit cu 2.772 lei (coeficient 4,62), iar un prefect, cu un coeficient de 9,94, va baga lunar in buzunar 5.964 lei.
In fine, parlamentarii vor primi salarii de 7.446 lei, ministrii de 8.070 lei, iar presedintele României va fi cel mai bine remunerat om din stat: 9.000 de lei valoarea coeficientului fiind maxima – 15.

*Exceptii de la lege*

Dispozitiile legii salarizarii unice nu se aplica Bancii Nationale a României, Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor si Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

*La salarii avem si sporuri*

Sporurile vor exista in continuare si vor fi de maximum 30%.
Se acorda:
– 15% spor pentru munca in conditii periculoase sau munca in conditii grele
– 20% spor pentru munca in conditii de maxima izolare
– 100% spor pentru munca depusa in afara orelor de program sau in timpul sarbatorilor legale.

Bogdan Panturu

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
136 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger