AcasăOldSomajul oficial, o minciuna

Somajul oficial, o minciuna

Ultimele cifre furnizate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) ne arata ca rata somajului a scazut, in septembrie, la 7,35%, de la 7,39% in luna anterioara, numarul total de someri ajungind la 670.247.

Teoretic, stam foarte bine pentru simplul motiv ca avem una dintre cele mai mici rate ale somajului din UE. Practic, lucrurile stau mult mai prost, iar autoritatile mint doar pentru a cosmetiza adevarul crud.
Problema e ca autoritatile folosesc un mod de calcul al ratei somajului care duce la raportarea unor cifre mai mici decit cele la care s-ar ajunge prin folosirea metodologiei aplicate in tarile UE.
Si asta pentru ca raportarile noastre iau in calcul doar persoanele care sint inregistrate la ANOFM, in timp ce in UE sint considerati someri cei care isi cauta de lucru. Iar la modul de calcul se mai adauga o problema. “Somerii sint de doua feluri: someri indemnizati si someri neindemnizati. Problema e ca la noi, somerii neindemnizati sint scosi din baza de date dupa ce a trecut perioada de plata pentru care primesc ajutorul de somaj. Nu ai voie sa faci asa ceva. Trebuie sa-i tii la mediere, la consiliere sa le gasesti un loc de munca eventual.
Sint semnale ca agentiile judetene din tara fac acest lucru si raporteaza ca somajul nu creste si se lauda ca România e tara cu cel mai mic somaj din UE. Somajul nu are cum sa fie 7,3%, cit au raportat ei. E imposibil”, ne-a declarat Dumitru Pelican, fost presedinte al Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca.

*Care e cifra reala?*

“La ora actuala, in România somajul nu poate fi mai mic de 8,2 – 8,3 iar pina in iarna estimez ca acest procent va ajunge in jur de 9%”, explica Pelican, care mai spune ca raportarile au iz de propaganda politica: “Ei (guvernantii – n.r.) spun ca n-a crescut somajul ca sa spuna ca politica lor de guvernare e buna”. Problema concreta cu statisticile e ca acestea sint profund alterate de somerii nedeclarati. Sint cumva inregistrate in statisticile oficiale femeile casnice? Sau cei care traiesc din rente, arende, chirii, dobinzi si dividende care nu sint angajati pe piata muncii si nici nu se declara someri. Ce ne facem cu unii cetateni de virsta activa care nici nu se declara someri si nici nu isi cauta de lucru? Cum ar fi copiii de bani gata sau “vedetele” ce tot apar in media despre care nimeni nu poate spune ce fac in mod concret.

*Un calcul simplu*

La ora actuala numarul angajatilor din România este de circa 4,4 milioane. Dintre acestia 1,3 milioane sint bugetari, iar restul de trei milioane muncesc la patron. Ori, la o populatie de 20 de milioane de locuitori ce inseamna procentul de 7,3% someri?
Daca scadem numarul de aproximativ 4,7 milioane de pensionari si aproximativ 4 milioane de copii intre 0 si 16 ani plus cei 2 milioane de “capsunari”, tot ramin citeva milioane bune care nu intra in statistici. Si care fac parte din România rurala.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
48 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger