AcasăOldAdio pensii speciale!

Adio pensii speciale!

Dupa studierea aprofundata a noii legi a pensiilor, Curtea Constitutionala a respins contestatiile formulate de PSD si PNL si a dat unda verde actului normativ. Odata declarata constitutionala, legea va fi trimisa presedintelui Traian Basescu, care o poate promulga sau retransmite Parlamentului.

Contestata virtos nu numai de opozitia parlamentara, dar si de sindicate si de o mare parte a societatii civile, noua Lege a pensiilor „pune ordine in sistem” in opinia Guvernului si incalca drepturile pensionarilor, conform vocilor critice. Cum, odata cu decizia CCR, sansele de promulgare ale legii sint foarte mari – Traian Basescu a anuntat deja ca este gata sa o semneze, iata la ce trebuie sa se astepte de acum inainte actualii si viitorii pensionari.

*Majoritatea pensiilor nici nu scad, nici nu cresc*

In primul rind la cresterea virstei de pensionare la 65 de ani, atit pentru femei cit si pentru barbati. Chiar daca noua limita de virsta corespunde cu cea europeana, masura este considerata inacceptabila de catre români din moment ce statisticile arata ca speranta de viata este, in tara noastra, cu zece ani mai mica decit in alte state europene. Concret, de 68 de ani la barbati si de 75 de ani la femei. Alta modificare ii vizeaza direct pe parlamentari, diplomati, aviatori, militari si politisti, ale caror pensii se vor micsora odata cu eliminarea legilor speciale din domeniu. Subiect al unor puternice controverse, punctul de pensie va fi de 39% din valoarea salariului mediu brut – nu 45%, cit si-ar fi dorit pensionarii. Noile reglementari au inasprit conditiile impuse in cazul pensionarilor anticipate si ale celor pe caz de boala, motiv pentru care doritorii sigur se vor gindi de doua ori inainte de a declansa un astfel de demers. Totodata, legea a largit baza contribuabililor la fondul de pensii, prin includerea in rindul cotizantilor a persoanelor fizice autorizate si a celor care obtin venituri din drepturi de autor. Noile prevederi au mai unificat stagiul minim de cotizare – stabilit la 15 ani atit pentru femei cit si pentru barbati – si pe cel complet, care va fi de acum inainte de 35 de ani. Concluzia generala ar fi ca marea masa a pensionarilor nici nu pierde, dar nici nu cistiga nimic, afectati fiind doar beneficiarii pensiilor speciale.

Ana-Maria Ludatser/
Simona Badulescu

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
63 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger