AcasăOldIngheata Europa

Ingheata Europa

Dupa o vara in care incendiile de padure au devastat Europa din Portugalia pina in Rusia, ne asteapta „cea mai friguroasa iarna din ultimii 1000 de ani”, avertizeaza climatologii polonezi si britanici. De vina ar fi, in primul rind, Gulf Streamul, pe care petrolul revarsat in Golful Mexic dupa incendiul izbucnit pe platforma Deepwater Horizon l-a „anemiat”.

*Unde sint iernile de odinioara?*

Marea Britanie si alte tari nord-europene au avut, pina acum doi ani, ierni blinde datorita Gulf Streamului (curentul Golfului), care aduce apele calde de la tropice pe coastele vestice si nordice ale batrinului continent. Apele calde ale Gulf Streamului transporta – adica transportau pina nu demult – energie termica in valoare de 1,4 pettawati (1,4 miliarde de megawati), adica puterea citorva zeci de centrale nucleare. Numai ca, in ultimii doi ani, viteza Gulf Streamului a scazut la jumatate. La fel si cantitatea de apa calda „livrata” in Europa de vest si de nord. Consecintele s-au vazut in primul rind in Marea Britanie, care a avut parte de cea mai friguroasa iarna de 100 de ani incoace. Si asta a fost inainte de „tratamentul cu petrol” din aceasta vara.

*Un scenariu care se repeta*

Nu numai meteorologii britanici, ci si cei polonezi se asteapta la tot ce poate fi mai rau. „Gulf Streamul nu mai aduce suficienta caldura pentru a compensa efectul devastator al vinturilor reci originare din Arctica” (Groenlanda si Oceanul Inghetat de Nord, n.r.), sustin climatologii polonezi. Desi obisnuiti cu frigul, rusii sint si ei inspaimintati de o astfel de perspectiva sumbra si rece. Deja temperaturile din centrul Rusiei sint cu citeva grade sub cele normale pentru aceasta perioada a anului. Pe scurt, meteorologii si climatologii din aceste tari se asteapta, „in cel mai bun caz” la o revenire din „Mica Epoca Glaciara” din 1645 – 1715, cind zeci de mii de oameni au murit de frig in tarile din nordul Europei. Iar meteorologii americani prevad pentru iarna acestui an „cele mai masive caderi de zapada din 1970 incoace, pe intreaga emisfera nordica”. Adica si in Europa, care fara caldura adusa de Gulf Stream risca sa inghete de tot. Culmea ironiei: ca si la ultima mare glaciatiune, care s-a incheiat acum 12.000 de ani, Groenlanda se incalzeste.

*Se leneveste si Soarele!*

Dupa mai bine de un deceniu de teorie a incalzirii globale, astronomii americani (si unii dintre climatologii din SUA) se tem de o noua epoca glaciara. Incepind din anul 2007, activitatea solara se reduce progresiv, fapt care se traduce prin micsorarea cantitatii de caldura care ajunge pe Pamint. Astronomii au constatat o corelatie intre numarul de pete solare si temperatura terestra: cu cit mai multe pete solare, cu atit mai calda clima. Or, sub acest aspect, prognoza este cel putin nelinistitoare: in anul 2021 nu vom mai avea pete solare deloc. Iar temperatura medie pe intreaga planeta va scadea drastic.

*România, mai la adapost*

Contactati de ziarul nostru, specialistii de la Institutul National de Meteorologie si Hidrologie ne-au declarat ca nu detin date despre Gulf Stream, si ca prognozele pe termen lung se fac in funtie de datele primite de la Centrul European de Meteorologie si Hidrologie. “Din datele existente la aceasta data, nu se poate prognoza o astfel de evolutie, iar România va avea parte de o iarna normala”, a declarat Stefania Bunea, purtatoarea de cuvint a INMH.

Mircea Bujoreanu

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
101 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger