AcasăOldNe sacrificam degeaba?!

Ne sacrificam degeaba?!

In ultimul timp auzim din partea autoritatilor unul si acelasi lucru: trebuie sa facem sacrificii, trebuie sa stringem cureaua, trebuie sa fim solidari ca sa trecem de criza. Si cureaua a fost strinsa.

Numarul de someri creste zilnic, salariile de la stat au fost taiate cu 25%, salariile de la privat au fost taiate si ele, s-au introdus noi taxe si impozite care efectiv sufoca populatia. Si toate aceste masuri au fost luate in numele acordurilor incheiate cu Fondul Monetar International pentru transele de multe miliarde de euro acordate. Sint, de fapt, toate aceste eforturi inutile?

*Fara solutii*

Ultimul studiu al FMI trage concluzia ca reducerea cheltuielilor guvernamentale va avea efecte negative puternice asupra cresterii economice. „Sa nu ne pacalim singuri. Pe termen scurt, majorarea taxelor si reducerea cheltuielilor vor reduce si cresterea economica si vor conduce la cresterea ratei somajului”, a declarat recent David Leigh, economist in cadrul FMI. „Concluziile noastre demonstreaza ca, in mediul economic de azi, consolidarea fiscala va avea mai multe efecte negative pe termen scurt decit in mod normal”, se arata in studiul FMI. Mai mult, oficialii FMI sustin ca studiile efectuate la declansarea crizei au subapreciat riscurile reducerilor rapide ale cheltuielilor guvernamentale. Adica, ce se intelege de aici? Ca masurile de austeritate nu sint bune din simplul motiv ca scaderea cheltuielilor si a salariilor reduc puternic consumul? Consum care este motorul cresterii economice? Si ca, de fapt, masurile luate de guvern sint inutile?

*Ce spun specialistii*

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, este de parere ca „Toti economistii, inclusiv cei cu Nobel, nu doar cei de la FMI, spun ca politica de austeriate va afecta cresterea economica. Pentru ca daca scazi salariile cu 25% asta duce si la scaderea cresterii economice. Trebuie sa privim austeritarea ca pe un medicament. Pentru ca fara aceasta austeriate nu vindecam un buget bolnav. Pentru ca tot ce vine de la acest buget este bolnav. Cert este un lucru. Si 2010 va fi un an al recesiunii pentru ca nu putem sa vindecam bugetul si sa avem si crestere economica in acelasi timp. Trebuie luate pe rind”.

La rindul sau, consultantul bancar Bogdan Baltazar crede ca „fara reducerea exceselor din 2007-2008 nu ne putem gindi la relansare. Dar este ca un cerc vicios pentru ca scad cheltuielile bugetare dar scade si consumul. Dar sa speram ca in cele din urma va deveni un cerc virtuos”. Concluzia? Nici una. Pentru ca nimeni nu stie cu adevarat ce e cu criza asta.

Bogdan Panturu

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
43 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger