AcasăOldGastrectomia Longitudinala

Gastrectomia Longitudinala

*Rubrica ingrijita si conceputa de dr. Dana Jianu – www.proestetica.ro*

Obezitatea poate avea cauze dintre cele mai diverse. Printre acestea se numara factorii genetici, factorii ambientali, cum ar fi comportamentul alimentar si sedentarismul, factorii psihologici (stress) sau alte cauze rare (neurologice etc.)
Obezitatea e o problema foarte grava, pentru ca, pe linga disconfortul pe care-l resimte pacientul, se asociaza o serie de afectiuni cu un risc crescut de morbiditate. Printre acestea se numara diabetul zaharat, steatoza hepatica nonalcoolica, litiaza biliara, pancreatita cronica/acuta, hipertensiunea arteriala, disfunctii pulmonare cu reducerea capacitatii de efort si multe altele.
Medicamentele pe care astazi le avem la dispozitie au eficienta doar pe durata administrarii si nu pot fi recomandate nelimitat.
Deci, pentru obezitate, avem nevoie de o solutie de tratament care sa fie eficienta pentru toata viata. Singurul tratament care este astazi creditat pentru a atinge acest deziderat este cel chirurgical.
Operatiile care urmaresc acest scop sint grupa in ceea ce se numeste chirurgia obezitatii sau chirurgia bariatrica.
Astfel de operatii nu indeparteaza tesutul gras acumulat, ci ajuta pacientii sa si consume rezervele de energie acumulate in stratul adipos. Acest tesut se afla in exces atit sub piele — unde au acces si tehnicile de chirurgie estetica — dar mai ales in interiorul organismului.
Procedeele de chirurgie bariatrica presupun micsorarea capacitatii stomacului cu sau fara asocierea unei malabsorbtii controlate.
Astfel pacientul va minca mai putin si, in unele cazuri, va pastra pentru sine doar o parte din putinele alimente pe care le ingera. Astfel organismul va fi determinat sa si consume din rezervele de energie pe care si le-a acumulat in tesutul gras si va slabi.
Gastrectomia longitudinala reprezinta o tehnica restrictiva de chirurgie bariatrica care presupune indepartarea unei portiuni importante din stomac: o parte din fundusul gastric si portiunea laterala a corpului gastric (marea curbura a stomacului)
Prin aceasta operatie se extirpa aria de secretie a unor hormoni care determina foamea exagerata (fundul stomacului).
Realizarea tehnica a acestei operatii impune aplicarea, succesiv, a mai multor staplere liniare care sectioneaza stomacul. Portiunea laterala si fundica a stomacului va fi eliberata de pediculii vasculari si indepartata definitiv din circuitul digestiv.
Datorita performantelor actuale a tehnologiei medicale, aceasta operatie se poate efectua pe cale laparoscopica. Cel putin 2 avantaje asociate laparoscopiei pot fi subliniate: vizibilitatea este foarte buna si pacientul se vindeca foarte repede.
Spitalizarea dupa astfel de operatii este scurta, insa pacientul trebuie sa respecte un regim alimentar strict pentru o perioada de 3 saptamini.
Gastrectomia longitudinala se recomanda ca procedeu unic pacientilor care prezinta obezitate morbida de orice virsta, dar mai ales celor foarte tineri sau foarte in virsta, femeilor cu Indice de Masa Corporala (IMC) sub 45kg/m2, in special celor care trebuie sa procreeze.
De asemenea, gastrectomia longitudinala poate constitui prima etapa in cadrul unor operatii mai complexe cum ar fi Gastric Bypass-ul. In aceste situatii starea pacientilor nu permite expunerea la un risc anestezico-chirurgical important. De aceea recomandam efectuarea unei operatii mai simple, de durata mai redusa si cu risc mai scazut cum ar fi gastrectomia longitudinala. Dupa ce pacientul slabeste 50-70 de kg si daca exista inca un exces ponderal, putem efectua conectarea stomacului la intestin printr-o operatie care se va desfasura in alte conditii de risc. Realizam astfel etapa aIIa de tratament: asocierea unui procedeu malabsorbtiv.

Concluzii
Desi integrata recent intre procedeele de chirurgie bariatrica, gastrectomia longitudinala reprezinta o solutie foarte atractiva pentru tratamentul chirurgical al obezitatii morbide. Beneficiind de avantajele chirurgiei minim invazive, recomandata de eficienta in diminuarea excesului ponderal, de o rata scazuta a complicatiilor si de un nivel ridicat al calitatii vietii pacientilor, gastrectomia longitudinala laparoscopica este indicata pentru toate categoriile de obezitate morbida. Ea reprezinta deopotriva o solutie pentru obezitatea asociata cu morbiditate grava, dar si pentru starile mai putin complicate ale acestei patologii.

C. Copaescu
catalincopaescu@gmail.com
Medic primar chirurg
Spitalul Delta Pro Medical
Bucuresti
Tel. 0751365805

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
88 afisari
Zenville

Ultimele știri

Caz înspăimântător în București! Femeie reținută după ce şi-a înjunghiat de două ori soţul, la un interval de mai multe ore

Caz șocant în București! O femeie a fost reţinută, sub acuzaţia de violenţă în familie în modalitatea tentativei de omor, după ce şi-a înjunghiat...

Momente de groază, la înălțime. Pasagerii unui telescaun, surprinși de rafale foarte puternice de vânt – VIDEO

Mai multe persoane au trecut printr-o experiență pe care, cel mai probabil, nu o vor uita niciodată. Sau, cel puțin, nu prea curând.Au fost...
proger