AcasăOldAvioane si tancuri gonflabile

Avioane si tancuri gonflabile

In timp ce fabricantii de armament cheltuiesc miliarde pentru a dezvolta blindaje cit mai rezistente si mai usoare cu putinta pentru tancurile si avioanele de lupta care le produc, o companie ruseasca prefera… pinza cauciucata! Pentru ca Rusbal, unul dintre cei mai importanti contractori ai Ministerului Apararii de la Moscova, produce replici gonflabile, in marime naturala, a avioanelor de vinatoare MIG-31 si Suhoi 27, ori ale tancurilor T-72 si T-80. Scopul acestor „jucarii” este de a deruta adversarul.
Un tanc T-80 „de-adevaratelea”, cum ar spune copiii, poate costa chiar si un milion de dolari si „trage la cintar” 42 de tone. Un T-80 gonflabil, produs de Rusbal, costa numai 6000 de dolari (cam 4500 de euro) si cintareste numai 90 de kg. Rolul lor – ca si al imitatiilor de MIG-uri 31 si de SU-27 – este acela de-a „lua ochii” pilotilor bombardierelor inamice, care le vor rata astfel pe cele reale. In acest scop, Rusbal a metalizat pinza cauciucata din care isi fabrica „jucariile pentru militari”, care pot astfel pacali chiar si scanarea in infrarosu. Si pentru o mai buna „pacaleala in infrarosu”, sint simulate – cu rezistente electrice – chiar si motoarele cu reactie.

*Clienti de marca: Ministerul Apararii… si duetul t.A.T.u*

Compania Rusbal – prescurtarea de la Russkiye Ballony – a fost fondata la doi ani de la prabusirea Uniunii Sovietice de catre inginerul militar Talanov, care si-a parasit postul din industria de aparare pentru a construi baloane cu aer cald. peste inca doi ani – deci in 1995 – Rusbal a propus Ministerului Apararii al Federatiei Ruse crearea de „tinte false” gonflabile la scara 1:1: avioane, tancuri, rachete intercontinentale, lansatoare de rachete, transportoare de trupe etc. De atunci, Rusbal a produs mii de astfel de imitatii. Produsele companiei Rusbal au fost folosite ultima oara in timpul razboiului din Georgia, armata rusa izbutind sa-si deruteze astfel adversarul in privinta efectivului de blindate de care dispune pe cimpul de lupta. Armata rusa nu este insa unicul client al companiei Rusbal, care le-a vindut un tanc si fetelor de la t.A.T.u. Numai ca era unul roz cu floricele…

*ww2*

In timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, britanicii au creat si ei astfel de imitatii de tancuri, pe care le numeau in bascalie „spoofs”, cu scopul de a-i deruta pe germani cu privire la locul exact al debarcarii din 6 iunie 1944. Pentru ca in sud-vestul Angliei au aparut „regimente intregi” de blindate spoof, Hitler a crezut, pina in ultimul moment, ca debarcarea aliata va avea loc nu in Normandia, cum s-a intimplat, ci in Pas-de-Calais. mai nou, le-au folosit si sirbii, in timpul razboiului din fosta Iugoslavie.

Mircea Bujoreanu

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
177 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger