AcasăOldDupa cutremur, ne paste si asteroidul

Dupa cutremur, ne paste si asteroidul

Viitorul apropiat numai placut nu va fi: cutremure (inclusiv in Vrancea), eruptii solare in 2012 si, la jumatatea lunii octombrie, un asteroid care va trece pe linga Terra… Si pentru ca si noi tot pe planeta asta locuim, e clar ca nici România nu va fi ocolita de efectele acestor catastrofe.

Recent, seismologul Olexander Kendzer, director adjunct al Institutului National de Geofizica „S.I. Subbotin” din Ucraina a pronosticat „un cutremur iminent, cu magnitudinea de 9 – 10 grade pe scara Richter” cu epicentrul in Vrancea.
In opinia seismologului ucrainean, „ciclul de repetitie al cutremurelor din Vrancea se apropie de final”. La cutremurul din 1977, care a avut doar 7,2 grade pe scara Richter, au fost inregistrate 1424 de victime numai in Bucuresti. Care ar fi consecintele unui cutremur de 9-10 grade pentru tara noastra, mai bine sa nu ne gindim…

*Exploziile solare nu vor ocoli România*

Anul 2012 este asociat cu sfirsitul lumii, care ar fi fost prezis de calendarul mayas. Cu sau fara legatura cu „sfirsitul celui de-al cincilea Soare”, anul 2012 ne va aduce cele mai puternice eruptii solare inregistrate vreodata in ultimii 150 de ani, care nu vor ocoli România. Precedenta eruptie de o magnitudine similara a avut loc in anul 1869 si a afectat sistemele telegrafice din intreaga lume. Avind in vedere ca retelele de telefonie mobila de la noi merg… asa cum merg, iar conexiunile pe internet sint… asa cum sint, ne putem astepta ca tot ce tine de economie, administratie si chiar decizie politica sa se faca tandari. In plus, radiatiile de o intensitate fara precedent ar curma vietile a mii de oameni, pentru ca stratul de ozon, care s-a subtiat periculos de mult, nu mai asigura o protectie eficienta.

*Vine asteroidul!*

In afara de eruptiile solare din anul 2012, astronomii americani mai atrag atentia si asupra unui alt pericol, mult mai apropiat. In jurul datei de 15 octombrie, un asteroid cu diametrul de 45 de metri se va apropia la o distanta de 6,5 milioane de kilometri de Pamint. In termeni astronomici, o asemenea distanta este, de fapt, foarte mica – iar asteroidul se va afla prea aproape de cimpul gravitational terestru.
Daca un corp ceresc de asemenea dimensiuni ar lovi suprafata planetei, urmarile ar fi, catastrofale. Unda seismica provocata in 1908 de caderea faimosului si controversatului meteorit tungus a fost simtita in intreaga lume. Iar in Siberia, urmele impactului se mai vad si acum.

Alin Brincoveanu

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
76 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger