AcasăOldMarea teapa nationala

Marea teapa nationala

In acest moment, in România este un razboi pe fata intre banci si clienti pe seama recalcularii in jos a dobinzilor. Oamenii sint nemultumiti ca platesc dobinzi prea mari, comisioane de risc aiuritoare la care se adauga si alte costuri ascunse umflate cu pompa.

Cert este un lucru: fata de celelalte tari din Uniunea Europeana, din care România face parte, dobinzile “mioritice” sint de citeva ori mai mari, in conditiile in care puterea de cumparare a românilor este infinit mai mica.

*La noi, ca la nimeni*

Chiar daca este criza, nici o banca din Germania, Franta, Italia, sau Spania nu are in momentul de fata o dobinda mai mare de 3% pentru un credit ipotecar. Astfel, pentru un imprumut de 100.000 de euro pe 30 de ani, un occidental va plati mai putin de 400 de euro pe luna. La noi, pentru acelasi imprumut luat prin programul “Prima Casa” – program care are cele mai
mici dobinzi de pina la 10%, ai toate sansele sa platesti mai mult decit dublu. Si asta in conditiile in care salariul minim pe economie in România este de aproximativ 150 de euro, cel mai mic din tarile UE, dupa Bulgaria. Teoretic, datorita dobinzilor foarte mari, daca un client român si-a platit, de exemplu, trei sferturi din credit si nu mai plateste nimic, bancile tot au un profit mai mare decit acelasi imprumut platit integral intr-o tara occidentala.

*Risc mai mare*

Motivul invocat de banci pentru dobinzile mari este riscul mare de tara al României. Iar din acest motiv bancile spun ca se imprumuta la costuri mai mari, care se reflecta in ratele pe care le platim la ghiseu. Dar, se pare ca nu este tocmai asa. “Toate bancile din România, daca le intrebam, vor spune ca sint românesti. In acest caz nu se mai aplica povestea cu riscul de tara. Indirect bancile recunosc ca n-au nicio treaba cu România, ci doar cu mamele lor din Occident”, ne-a declarat analistul economic Ilie Serbanescu.

*Cum am ajuns aici*

“Cine te-a pus sa iei credit”, este fraza favorita atit a bancherilor cit si a cunostintelor in fata carora te plingi ca nu iti mai ajung banii de rate. Anul trecut, un inalt functionar din sistemul bancar spunea ca este necesar ca oamenii sa capete educatie financiara. Corect si adevarat, dar aceasta “educatie” nu trebuia sa inceapa in urma cu 7 ani cind a inceput nebunia creditarii? Adevarul este ca bancile au profitat tocmai de lipsa de educatie a clientilor români facind din produsele bancare un fel de reclama la chipsuri accesibile oricui (vezi creditul cu buletinul). “Au facut tot ce au putut ca sa transforme niste saraci in consumatori. Si au reusit, dar era de asteptat ca nu va dura mult”, conchide Ilie Serbanescu. S-a spus despre bancile din România ca se poarta ca niste camatari. Ce inseamna asta? Te imprumuta si-ti cer ce dobinda “vrea muschii lor…”

*Credit imobiliar Italia*
Credit ipotecar de 50.000 de euro pe 25 de ani – rata lunara de circa 250 euro

*Credit imobiliar România*
Credit ipotecar de 50.000 de euro pe 25 de ani – rata lunara de circa 500 euro

Ion Bogdan

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
71 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger