AcasăOldArbitrii români, banuiti ca ar folosi efedrina!

Arbitrii români, banuiti ca ar folosi efedrina!

*Depistarea acestora este dificil de realizat, din moment ce nu exista controale antidoping*

Substantele interzise sint depistate la sportivi pentru ca, in majoritatea disciplinelor, controalele inopinate se fac inainte sau dupa fiecare disputa. Mai putin in cazul fotbalului din Liga 1, unde testarile antidoping se executa rar. Chiar deloc, daca ne referim strict la ultimii ani. In cazul cavalerilor fluierului, nici macar nu s-a pus problema unor testari de acest gen. Exista, insa, zvonuri potrivit carora mai multi arbitri români folosesc efedrina. Nu inainte de meciuri, cit mai degraba la testele fizice pe care CCA le gazduieste de doua ori pe an.

*De doua ori pe an, la testele fizice*

„Oamenii in negru” ar lua efedrina doar atunci cind simt nevoia. Adica de doua ori pe an, cind participa la testele fizice, examene in care este nevoie de viteza si rezistenta. Inaintea startului unui campionat, dar si inaintea returului, „centralii” si asistentii sint convocati de catre Comisia Centrala pentru discutii, analize si probe fizice, altfel extrem de istovitoare. Surse din breasla „fluierasilor” afirma pentru „National” ca, in unele cazuri, din cauza lipsei de pregatire, o serie de arbitri folosesc efedrina pentru a da un randament mai bun. Cele doua teste anuale sint foarte importante, deoarece, daca arbitrii nu primesc calificativ de trecere, risca sa rateze intreg sezonul si, implicit, sumele de bani care se dau sub forma de baremuri.

Se spune ca arbitrii isi cumpara de la farmacie medicamente care contin efedrina. Le folosesc, iar la teste dau randamente peste asteptari. Printre efectele secundare, efedrina poate produce stari de ameteala si voma. La ultimele teste fizice ale arbitrilor au existat cazuri in care cei examinati au acuzat stari de acest gen, fiind citiva care au fost luati chiar cu Salvarea de pe pista de atletism.

*Ce este efedrina?*

Efedrina este un bronhodilatator interzis prin prevederile Agentiei Mondiale Antidoping. Medicamentul este folosit in special pentru actionarea fortata a adrenalinei si noradrenalinei in organism, adica acei hormoni de adaptare care ne pun in starea de fuga sau lupta atunci cind e cazul. Efedrina mareste substantial cantitatea de adrenalina din organism, creste frecventa cardiaca, tensiunea arteriala, accelereaza frecventa respiratiei, mareste atentia si starea de agitatie. Substanta creste performantele, fiind din acest motiv interzisa la sportivi.

*180 de fiole, gasite la Facaleata acasa*

Intr-o convorbire telefonica purtata intre Cornel Penescu si portarul Ionut Bosneag reiese ca jucatorii de la FC Arges au apelat la „stimulente”. Procurorii care interceptasera telefoanele lui Penescu au realizat investigatii cu privire la banu­iala ca fotbalistii pitesteni ar fi consumat substante interzise in sezonul 2007-2008. De altfel, la domiciliul lui Liviu Facaleata, directorul hipermarketurilor PIC – s-au gasit in urma perchezitiilor nu mai putin de 180 de fiole a cite cinci mililitri de efedrina, substanta clasificata ca fiind din categoria precursorilor de droguri.

Scandalul injectarii cu efedrina a fotbalistilor argeseni a izbucnit cu doua zile inainte de disputarea meciului FC Brasov – FC Arges, din returul sezonului 2008 – 2009, cind antrenorul Razvan Lucescu, la gazde la acea vreme, a solicitat efectuarea unui test antidoping. Conform interceptarilor telefonice realizate in dosarul „Mita pentru arbitraj”, Penescu l-a sunat pe directorul sportiv de la FC Arges, Cristian Minca, pentru a pricepe surprinzatoarea cerere a lui Lucescu Jr. Minca i-a replicat lui Penescu ca este foarte posibil „sa se fi spart” Dani Coman, atunci la FC Brasov, nimeni altul decit finul portarului de la FC Arges, Ionut Bosneag. „E posibil sa stie de la Bosneag si sa fi ciripit el ceva”, i-a transmis Minca lui Penescu.

*Efecte negative:*

– ritm cardiac crescut
– cresterea presiunii arteriale
– tremur al miinilor
– transpiratii excesive
– ameteli, voma si greata
– stari de panica.

*Inainte de meciuri, beau Red Bull!*

Daca efedrina reprezinta solutia salvatoare la testele fizice, inaintea jocurilor, de mare ajutor sint bauturile energizante. Multe brigazi care merg la meciurile din Liga 1 se aprovizioneaza pe drum cu Red Bull, dozele fiind consumate inaintea startului partidelor. Bautura Red Bull a fost interzisa in Franta in urma cu 12 ani, din cauza ingrijorarilor autoritatilor legate de consecintele pe care ingredientul taurina, substanta chimica considerata nociva in mai multe tari, ar putea sa-l aiba asupra sanatatii.

Flavius Dobrescu

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
382 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger