AcasăOldItalia acuza România ca a furat mozzarella

Italia acuza România ca a furat mozzarella

Federalimente, adica asociatia producatorilor italieni de alimente, si Coldiretti – uniunea fermierilor italieni – ar arunca in aer sediul Ministerului Agriculturii si Industriei Alimentare, daca ar putea. Ba chiar si pe cel al Turismului. Pentru ca membrii celor doua asociatii profesionale si patronale pierd in fiecare an miliarde de euro din cauza „concurentei neloiale” a fermierilor si producatorilor de alimente români. Din punctul de vedere al producatorilor si procesatorilor de lactate din Peninsula, faptul ca la noi se fabrica parmezan si mozzarella, doua sortimente de brinza (si nu in ultimul rind, doua branduri) specific italiene, „e mai mult decit o simpla obraznicie, e un furt”. Cei de la Federalimente si Coldiretti mai sint furiosi si pe ministrul italian al Agriculturii, Luca Zaia, pe care il considera a fi un soi de „complice in solidar” cu a”strainii care pirateaza brandurile italiene”. Asta din cauza unui recent control ordonat de ministrul Zaia, din care a rezultat ca mozzarella italiana nu prea mai e mozzarella. Adica nu e facuta exclusiv din lapte de bivolita, cum se face in Maramures, de exemplu. In plus, mozzarella produsa in Calabria (regiunea in care a aparut reteta) mai contine si dioxina, o substanta chimica extrem de toxica. In aceste conditii, nu e de mirare ca tarile UE cumpara parmezanul si mozzarella din România, brinza fontina din Suedia, sunca prosciutto din Bulgaria si vin de Chianti din California in valoare totala de 26 de miliarde de euro anual.

*Razboiul cu ungurii pe Palinca*

In 2002, Ungaria a intentionat sa obtina exclusivitate pentru produsul palinka, celebra bautura distilata din fructe. In Tratatul de Aderare a României la UE se spune clar: ”Denumirea rachiu de fructe” poate fi inlocuita prin denumirea “Palinca” numai pentru bautura spirtoasa produsa in România”.

*Cu bulgarii ne certam pe rachiu*

Recent, oficiali bulgari au declarat ca vor incerca sa patenteze in Uniunea Europeana rachiul ca bautura nationala, in incercarea de a diminua taxele si limita productia ilegala. Cu alte cuvinte, daca rachiul va deveni bautura nationala a Bulgariei, produsul românesc nu va mai putea fi comercializat cu aceeasi denumire.

M. B.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
184 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger