AcasăOldCe trebuie sa stii in lupta cu bancile

Ce trebuie sa stii in lupta cu bancile

De citeva saptamini asistam la un fenomen nou, o premiera mondiala am putea spune. Este vorba de fenomenul organizarii pe internet a clientilor nemultumiti ai bancilor.

Peste 5.000 de clienti nemultumiti au format grupuri de discutii care vizeaza 12 banci, cu scopul de a creste puterea de negociere pentru rezolvarea unor probleme sau aplicarea noilor reglementari in domeniu. Astfel, exista grupuri pe Yahoo formate din clienti ai BCR, BRD, Volksbank, Alpha Bank, Raiffeisen, ING, Bancpost, RBS, Credit Europe Bank, OTP Bank, Banca Româneasca si Banca Transilvania.

*Procese nationale colective*

Dintre toti, cei mai bine organizati sint clientii nemultumiti ai Volksbank. Acestia intentioneaza sa inceapa un proces colectiv impotriva bancilor din România, publicind in acest sens un ghid on-line pentru nemultumitii care doresc sa ajunga in instanta. Prezentam in continuare citeva pasaje din “ghidul incepatorului” publicat pe internet de “sufletul” miscarii si care se semneaza Adrian P.

*Ai auzit de Ordonanta 50/2010?*

“Deci sa incepem… Ai auzit de Ordonanta 50/2010? Aceasta OUG se refera la contractele de credit si obliga bancile sa defineasca mai clar dobinzile, comisioanele etc. Deocamdata atit trebuie sa stii. OUG 50 a aparut in Monitorul Oficial pe 21.06.2010 si tot atunci a intrat in vigoare. Aparitia OUG a avut urmatorul impact pentru o parte din clienti: Au recitit contractul, unii pentru a doua oara (prima oara fusese cu 5 minute inainte de semnare, in graba mare, cu mult entuziasm si cu emotii ca nu apuca). Toata lumea voia sa apuce sa guste din fericire, toti voiam sa ne indeplinim un vis… Si cind au recitit, au ramas muti. Ceva nu era in regula. S-au dus apoi si au verificat graficul de rambursare. Noi semne de intrebare legate de formularea clauzelor, de formulele prezentate, de modul discretionar in care banca putea actiona. Increderea incepea sa se subrezeasca”, a mai declarat Adrian P. in cadrul grupului de discutii.

*Ce trebuie sa faci*

1) In primul rind trebuie sa te inscrii intr-un grup pe internet.
2) Ai grija la inscriere, fii pregatit sa primesti 4-5-6 sute de mesaje pe zi, oamenii au chef sa-si spuna oful lor. Respecta si tu alaturi de ceilalti recomandarile de a avea un limbaj adecvat etc.
3) Inscrie-te apoi pe forumul bancii tale
4) (…) Vei primi automat contract de asistenta juridica. Costurile o sa le gasesti pe undeva prin miile de mailuri.
5) Vom incepe in curind prin conciliere, o procedura prin care banca are posibilitatea sa opreasca conflictul. Speram sa iasa, desi…
6) Intre timp, du-te la banca, ia-ti actul aditional si oferta (la contract), citeste-o si daca vezi ca ceva nu e in regula sau nu-ti convine (redenumire Comision de Risc in Comision de Administrare, schimbare dobinda din fixa in variabila legata de LIBOR/EURIBOR etc) da-le in scris in 15 zile ca nu esti de acord si solicita-le sa iti dea o noua propunere si chiar un Act Aditional Personalizat”.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
60 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger