AcasăOldManagerii au sacrificat angajatii pentru megaprofituri

Managerii au sacrificat angajatii pentru megaprofituri

Anumiti analisti economici considera ca actuala criza a inceput de fapt acum 20 de ani. Pentru ca, dupa caderea blocului comunist, oamenii de afaceri occidentali au inceput sa renunte, rind pe rind, la asa-zisul cod de onoare in afaceri. Si din cauza ca nu mai aveau nici un “bau-bau” care sa-i sperie, multi businessmani au ajuns la concluzia ca trebuie sa faca profit cu orice pret. Iar aceasta politica feroce a profitului a adus economia mondiala unde este acum: in plina criza.

*Moralitatea in afaceri*

Actualele probleme economice au inceput odata cu acceptarea totala si neconditionata a sintagmei “in afaceri, cind e vorba de profit, nu poate exista moralitate”. Cu alte cuvinte s-a consfintit, pe nesimtite, moralitatea faptelor …imorale. Pe vremea cind se faceau afaceri sanatoase era binecunoscut faptul ca daca iti inseli partenerul de afaceri, vei sfirsi prin a pierde afacerea. Iar daca iti inseli clientii scriind pe eticheta produsului minciuni, atunci vei pierde acei clienti. Acum, exista expresia “Nothing personal, just business”, in traducere libera “Nu am nimic cu tine, e vorba doar de afaceri”. De altfel, mai multi experti economici, unii chiar de Nobel, spun ca actualul sistem capitalist va trebui sa se reformeze din temelii si sa-si revizuiasca nivelul de moralitate, altfel va disparea cu totul. Iar criza actuala asta face: transforma intreg sistemul. Dar, pina la transformarea completa, continua sa functioneze in inertie.

*Exemple de inertie…*

Institute for Policy Studies a efectuat un studiu din care reiese cit se poate de inocent ca “managerii executivi ai celor 50 de firme care au dat afara cei mai multi angajati de la inceperea crizei economice pina acum au cistigat cu 42% mai mult decit cistiga in medie un executiv dintr-o companie listata la bursa de la New York”.
De exemplu, fostul sef al Hewlett-Packard, Mark Hurd, a primit 24,2 milioane dolari dupa ce a anuntat concedierea a 6.400 de angajati.
Alt exemplu: bancile, principalele artizane ale colapsului mondial, au recunoscut recent in fata presei internationale ca ar trebui sa fie mai transparente in privinta marimii bonusurilor angajatilor… Acum, dupa doi ani de criza si dupa ce au fost salvate de faliment din banii statelor…

Bogdan Panturu

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
31 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger