AcasăOldRomânia mai are bani

România mai are bani

Daca la inceputul crizei autoritatilor le-a trebuit mai bine de jumatate de an sa-si dea seama ca si România se afla in criza, acum, desi era evident de luni bune, aceleasi autoritati recunosc ca România nu mai are bani.

*Nu se produce nimic*

Primul care a recunoscut ca România se afla intr-o mare jena financiara este chiar seful statului. “Cresterea de 1-2% estimata de FMI pentru anul viitor pleaca de la aceasta premisa, ca banii pe care ii imprumutam ii ducem la consum, deci nu avem resursa investitionala. Eu nu pot pune in aplicare, pot doar sa cer guvernului sa reduca cheltuielile sociale pentru a crea un spatiu macar de 1-2 miliarde, bani pe care sa-i imprumutam dar sa-i ducem in investitii. (…) Nu exista bani pentru programe speciale de relansare a economiei, pentru ca tot ce imprumutam se duce in cheltuielile de consum”, a declarat Traian Basescu.

*Statisticile confirma*

Ca oamenii de afaceri nu mai au bani este deja un fapt confirmat de statistici. Potrivit Institutului National de Statistica, investitiile in economia nationala au scazut in primele sase luni ale anului cu 18,7%, fata de perioada similara din 2009, la 22,48 miliarde lei. Aceleasi statistici spun ca România se numara printre statele cu cele mai mici cresteri economice din UE in trimestrul al doilea raportat la primele trei luni ale anului, de trei ori mai redusa ca procent decit avansul de 1% inregistrat la nivelul Uniunii Europene si zonei euro, potrivit datelor prezentate de Eurostat.

*Ce urmeaza…*

Nimeni nu stie. Ce se stie cu exactitate este faptul ca prin deficitul bugetar de peste 20 de miliarde de lei, la care se adauga si datoriile statului catre mediul privat, de circa 1,5 miliarde euro, statul e dator vindut. Si daca pentru ultima transa de la FMI s-au redus salariile bugetarilor, s-a marit TVA-ul, s-au trimis oameni in concediu fara plata si s-au redus drastic bugetele ministerelor si s-au inventat noi taxe, intrebarea este ce masuri vor fi luate dupa urmatoarea transa? Probabil ca pensiile si salariile vor fi platite in „rate”. Un lucru este sigur. Fara crestere economica nu avem cum sa ne platim datoriile. Iar in conditiile actuale aceasta crestere este absolut imposibila. Pentru ca statul nu face absolut nimic pentru a ajuta mediul privat.

Daca mai adaugam si faptul ca, potrivit BNR, investitiile straine directe s-au prabusit cu aproape 29% in primele sase luni, comparativ cu perioada similara din 2009, imaginea dezastrului devine clara.

Bogdan Panturu

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
46 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger