AcasăOldSistemul bancar românesc, la un pas de dezastru

Sistemul bancar românesc, la un pas de dezastru

*10,2% reprezinta rata creditelor neperformante in sistemul bancar românesc*

Se spune despre aceasta criza ca scoate la suprafata, peste tot in lume, toate “mizeriile” sistemului fie ca e vorba de sistemul economic, social sau politic. Iar România este, in mod evident, inundata de “mizerie” din toate partile. Iar cel mai mare dezastru este cel economic care trage dupa sine si mediul social dar si pe cel politic. Cum am ajuns aici? In urma cu citiva ani, bancile occidentale au vazut in România o oportunitate. Si au dat credite masiv. Acum bancile au “inghetat”. La fel si economia.

*Bani de la saraci*

Daca in tarile occidentale procentul creditelor de consum de valoare mica acordate populatiei este de citeva procente (nici nu prea conteaza in economia bancii) la noi acest tip de credit – de retail – ajunge si la 50%. Restul de 50 de procente merge in investitii de dezvoltare sau in credite acordate statului. De aici si senzatia ca, in România, toata lumea are credite. “Practic, ce au facut la noi bancile? Au incurajat consumul fara noima a populatiei. Ei cind au venit aici au vrut sa faca bani de la saraci iar acum saracii nu mai pot sa plateasca. Cred ca in acest moment situatia este fara iesire pentru toti. Si pentru oameni si pentru banci care vor avea mari probleme”, ne-a declarat analistul economic Ilie Serbanescu. De ce este situatia fara iesire? “Din momentul in care statul român a luat bani de la FMI ca sa finanteze bancile straine din România, in acel moment statul român si-a semnat condamnarea. Mai mult, chiar si asa, bancile nu mai investesc”, explica analistul. Concluzia? E posibil sa asistam la un colaps generalizat al sistemului bancar românesc in urmatorii ani.

*Semne…*

Ultimul raport al BNR semnaleaza ca rata creditelor neperformante in sistemul bancar a urcat la 10,2% in vreme ce rata riscului de credit, respectiv finantarile clasificate in categoriile indoielnic si pierdere, ca pondere din total imprumuturi a urcat la 17,81%.
Din acelasi document aflam ca rata creditelor neperformante a crescut de la 2,8% in decembrie 2008 la 10,2% in iunie 2010. Desi creantele neperformante se afla la un nivel gestionabil, ritmul de crestere al acestora constituie un motiv de ingrijorare pentru stabilitatea financiara, semnaleaza BNR. In plus, ca sa para ca o duc mai bine cel putin din punct de vedere al bilantului, jumatate din bancile românesti au externalizat credite de 10 miliarde de euro, in special la bancile mama. Adica au ascuns mizeria sub pres ca sa dea bine in calculele statistice. Care de altfel sint foarte inselatoare. Exemplu: daca eu imi bag o mina in apa clocotita, statistic, avind cealalta mina afara, nu ma oparesc, ci mi-e foarte bine…

Ion Bogdan

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
66 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger