AcasăOldPlata contributiilor pe drepturi de autor, un chin

Plata contributiilor pe drepturi de autor, un chin

Românii care platesc contributii pentru venituri din activitati independente trebuie sa aiba nervii tari. Astazi este utima zi pentru evitarea amenzilor pe care o parte dintre români le risca daca nu-si declara veniturile din “drepturi de autor”, pe luna iulie.

Aplicarea cu intirziere a Normelor de aplicare a Ordonantei 58/2010, (modificarea Codului Fiscal) a dus, inca de ieri, la un haos incredibil la Casa de pensii si la oficiile de munca (pentru somaj). Mai mult, haosul a fost aproape “gratuit” pentru ca multi oameni nu au reusit sa-si achite contributiile. Si, cel mai probabil, nu vor reusi nici azi, din cauza unor disfunctionalitati tipic românesti. Ce-i drept, nu este in totalitate vina autoritatilor pentru aglomeratia creata, in conditiile in care oamenii pot opta si pentru trimiterea declaratiilor de venit prin posta si achitarea contributiilor direct intr-un cont.

*Cine declara lunar veniturile din activitati independente?*

Pe scurt, normele de aplicare a Ordonantei 58/2010 spun ca toti românii care obtin regulat venituri exclusiv sau si prin contracte de drepturi de autor sau PFA trebuie sa depuna pina la data de 25 a lunii declaratia de venit individuala pentru veniturile din luna precedenta la casele de pensii, de sanatate si la agentiile de ocupare a fortei de munca. In acelasi timp, contribuabilii din aceste categorii trebuie sa-si achite contributiile datorate statului pentru veniturile respective. Exceptie de la aceasta regula se aplica numai in cazul celor care sint angajati si cu carte de munca si beneficiaza si de venituri din activitati independente, dar doar pentru contributiile de sanatate, care se retin direct de la sursa (angajator).
Asa ca daca ati semnat un contract de drepturi de autor pe o perioada determinata, trebuie sa va declarati veniturile si sa achitati personal contributiile respective. Atentie, cei care obtin venituri exclusiv din salariu (carte de munca) nu depun declaratii si nu isi achita individual contributiile.
De asemenea, cei care obtin ocazional venituri din activitati independente, de asemenea, nu sint obligati sa le declare. Pe de alta parte, cei cu contracte de cesiune drepturi de autor sint obligati sa declare lunar daca au realizat sau nu venituri in luna precedenta. Chiar daca nu au realizat venituri, nedeclararea situatiei duce la penalitati (amenzi).

*Haos la “pensii” si la “somaj”*

Aparitia cu intirziere a reglementarilor privind plata contributiilor pentru drepturi de autor a pus multi functionari de la casele de pensii judetene si de la fortele de munca in situatia de a nu face fata valului de contribuabili.
Ieri, la mai multe agentii judetene de ocupare a muncii, contribuabilii speriati de data limita de depunere a declaratiilor (25 august) au navalit pentru a nu se pomeni amendati.
Insa, in multe cazuri, contribuabilii nu au reusit sa-si depuna declaratiile sau sa-si achite obligatiile din cauza lipsei formularelor sau chiar a software-ului de evidenta. In acelasi timp, au existat si functionari care s-au declarat depasiti de reglementarile Ordonantei 58, nestiind practic cui si in ce mod trebuie aplicate…

*Greseala in declaratie = contraventie…*

Prin nedepunerea declaratiilor contribuabilii risca amenzi usturatoare: intre 2.500 si 5.000 de lei. De asemenea, completarea gresita a declaratiilor este considerata contraventie si penalizata cu amenda de la 300 pina la 600 de lei.

In contextul haosului creat la ghisee, autoritatile ar putea prelungi termenul limita pentru plata contributiilor pe drepturi de autor si PFA.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
45 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger