AcasăOldSindromul de canal carpian

Sindromul de canal carpian

*Rubrica ingrijita si conceputa de dr. Dana Jianu – www.proestetica.ro*

Canalul sau tunelul carpian este o formatiune anatomica situata la baza pumnului, formata din oasele carpiene si ligamente inextensibile. Acest tunel este traversat de unul dintre cei mai importanti nervi ai miinii, si anume nervul median, alaturi de 9 tendoane pentru degete. Conditiile care duc la cresterea presiunii in tunel duc si la comprimarea nervului amintit, adica la sd de tunel carpian, care face parte dintr-o categorie mai larga a neuropatiilor de compresie. Aceasta afectiune nu are o amenintare vitala, dar netratata poate influenta negativ stilul de viata social si profesional. In cazul tunelului carpian pacientii acuza dureri la nivelul pumnului si antebratului distal, senzatii de amorteala la nivelul degetului mare, aratatorului si degetului mijlociu, insensibilitate, greutate in miscarea degetelor, cu instalare progresiva, iar in cazuri grave sau vechi chiar topirea muschilor care misca degetul mare (ai eminentei tenare), cu imposibilitatea de a manevra eficient obiectele. Aceste simptome pot fi exacerbate de anumite pozitii ale miinii in timpul somnului sau activitatii zilnice (folosirea tastaturii calculatorului, scris). Desi cauzele sint inca neelucidate complet, majoritatea cazurilor fiind fara o etiologie clara, s-au luat in calcul factori genetici familiali predispozanti prin observarea faptului ca riscul de a dezvolta aceasta boala este mai crescut daca au existat cazuri printre rudele apropiate. Pe de alta parte cresterea presiunii in tunelul carpian se poate asocia cu unele conditii medicale care duc la scaderea volumului tunelului sau cresterea volumului elementelor care trec prin el. Dintre acestea enumeram pe cele mai frecvente:

– Diabet zaharat
– Poliartrita reumatoida
– Afectiuni ale glandei tiroide
– Fracturi locale acute sau consolidate vicios
– Tumori locale-lipoame, tumori vasculare
– Obezitate
– Sarcina (modificari hormonale, retentie de apa)
– Anomalii anatomice locale-muschi aberanti
– Factori ocupationali, prin traumatisme locale repetate sau pozitii incorecte ale pumnului

Diagnosticul se pune de catre medicul specialist, pe baza unor manevre, semne si investigatii:

– Testul Phalen care consta in indoirea pumnului pe antebrat si mentinerea in aceasta pozitie un minut. Testul este pozitiv daca apar amorteli, senzatii de fulgere in degete, dureri

– Semnul Tinel, care consta in percutia usoara pe traiectul canalului carpian, ceea ce duce la declansarea unei senzatii de „ace” in degetul mare, aratator si mijlociu

– Pentru a cuantifica gradul de afectare a nervului median si a muschilor inervati de el se recurge la teste de conducere nervoasa (care arata scaderea vitezei de conducere a impulsurilor electrice prin nerv) si la electromiograma (care arata atrofia musculara)

– Uneori sint necesare radiografii ale zonei

Cum putem preveni instalarea acestui sindrom? Daca este asociat unei alte boli se impune tratarea bolii de baza prin mijloace specifice, medicale sau chirurgicale, insa in cazul unei cauze necunoscute se recomanda corectarea tuturor situatiilor care duc la exacerbarea simptomelor neplacute si care in timp pot duce la instalarea bolii propriu-zise (modificarea tastaturii calculatorului, corectarea pozitiei in somn etc.).

(va urma)

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
248 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger