AcasăOldAcademia vrea ca statul sa achite creditele românilor

Academia vrea ca statul sa achite creditele românilor

Specialistii Academiei Române s-au gindit sa dea piept cu criza economica. In acest scop Centrul de Cercetari Financiare si Monetare Victor Slavescu de pe linga Academie propune un pachet de masuri pentru reluarea cresterii economice.

Singurul, credem noi, pe cit de realist pe atit de concret in ceea ce priveste masurile pe care statul român ar trebui sa le ia. Iar doua dintre masuri, care de altfel ar fi extrem de populare, prevad preluarea la datoria publica a restantelor la credite si cresterea salariilor cu 30%.

In continuare va prezentam doar citeva dintre masurile propuse de academicieni.

*Reducerea investitiilor nerentabile*

– preluarea la datoria publica interna a restantelor la creditele bancare pentru nevoi personale dedicate cumpararii/constructiei/modernizarii locuintelor si achizitionarii de bunuri de folosinta indelungata, care sint mai mici de 3.000 euro, in scopul cresterii venitului disponibil la nivelul populatiei. Plata acestei datorii va fi esalonata pe perioada 2012-2013, fara plata dobinzilor bancare aferente.
– reducerea cu 40% a ratei contributiilor sociale (de asigurari sociale de stat, de asigurari de sanatate, de asigurari de somaj) datorate de angajator.
– intreruperea finantarii, pe perioada 2010-2011, a investitiilor publice care nu au efect de antrenare in economia reala si a celor care nu pot fi finalizate in anii mentionati.
– reducerea cu 35% a achizitiilor publice de bunuri si servicii, pe perioada 2010-2011.
– suspendarea, pe o perioada de sase luni, a finantarii investitiilor incepute cu mai mult de 10 ani in urma si cu efect previzibil multiplicator minor in economia reala, iar, in baza unei analize de oportunitate, renuntarea la unele dintre acestea.

*Ministere mai putine*

– reevaluarea structurii guvernului si reducerea numarului de ministere la 10. Ratiune: structura guvernamentala este supradimensionata, ceea ce implica cheltuieli mari de functionare a administratiei publice centrale. Efecte adverse posibile: nu exista.
– cresterea cu 30% a salariului minim brut lunar pe economie garantat in plata.
– deducerea fiscala a 10% din valoarea de achizitie a bunurilor alimentare si a serviciilor personale, probata cu chitanta fiscala.
– deducerea fiscala de 15% din valoarea de achizitie a bunurilor si serviciilor de renovare/modernizare a locuintelor.

Bogdan Panturu

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
38 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger