AcasăOldFilm de actiune cu un «spion» român

Film de actiune cu un «spion» român

*Putin, regizor?*

România este „tinta” ideala pentru o contralovitura rusa in materie de spionaj. Nu numai pentru ca a iesit din sfera de influenta rusa, ci si ca urmare a sprijinului fatis acordat fortelor pro-europene de la Chisinau, fapt care a iritat la extrem Moscova.

Incepind de luni seara, posturile de televiziune din Federatia Rusa prezinta imagini ale arestarii „in flagrant delict” a diplomatului român Gabriel Grecu, acuzat de spionaj. Declarat persona non grata, fostul Secretar 1 la Departamentul Politic al Ambasadei României la Moscova trebuie sa paraseasca Rusia cel tirziu asta-seara. In caz contrar, isi va pierde privilegiile diplomatice si risca, in conformitate cu legislatia rusa, intre
10 si 20 de ani de temnita grea.

Presa moscovita prezinta „filmul” activitatilor românesti de spionaj in Federatia Rusa. Conform unor „surse din serviciile secrete ruse”, citate de cotidianul Komsomolskaia Pravda, „sursa” lui Gabriel Grecu ar fi fost recrutata de predecesorul acestuia in functia de Secretar 1, Dinu Pistol. Atunci ar fi fost pusa la punct si metoda de transmitere a informatiilor: prin genti si sacose lasate in cutiile de bagaje ale marilor magazine din Moscova. Inca de atunci, sustine presa rusa, FSB-ul ar fi interceptat e-mailurile schimbate de informator cu Dinu Pistol si, ulterior, cu Gabriel Grecu.

Dupa ce l-a inlocuit pe Dinu Pistol, Gabriel Grecu a inceput sa-i ceara „sursei” mostenite de la predecesorul sau informatii secrete cu caracter militar. In urma unei „crize de constiinta”, informatorul ar fi marturisit totul la FSB, care s-a grabit sa organizeze flagrantul mediatizat prin intermediul postului de televiziune Vesti.

Presa internationala, extrem de retinuta in comentarii, remarca totusi faptul ca „scandalul Gabriel Grecu” vine la numai o luna dupa scandalul celor zece spioni rusi retinuti de autoritatile americane. Sa fie diplomatul român revansa lui Putin pentru „scandalul Anna Chapman”? In fond, presa rusa nu a pierdut prilejul sa puncteze faptul ca România este membra a NATO, adica a unei aliante militare perceputa ca fiind ostila Federatiei Ruse sau ca in 2009, Rusia a fost acuzata ca ar fi derulat activitati de spionaj in România prin intermediul unor spioni bulgari.

Premierul (si fostul presedinte) Vladimir Putin, care i-a decorat personal pe cei zece spioni rusi din „lotul Anna Chapman” si-a inceput cariera politica in FSB (al carei sef a si fost la un moment dat), pe vremea cind aceasta institutie inca se mai numea KGB. legaturile sale cu FSB-ul sint de notorietate publica. De altfel, cele mai importante 1000 de personalitati publice din Rusia si-au inceput cariera la FSB / KGB.

Ministerul Afacerilor Externe al României lucreaza la o „strategie de stingere a conflictului”. Sa insemne asta ca expulzarea lui Gabriel Grecu nu va fi urmata de expulzarea unui diplomat rus acreditat la Bucuresti?

Fost sef al temutului KGB, actualul premier al Federatiei Ruse, Vladimir Putin, pare ca si-a luat revansa dupa ce anul trecut, România a acuzat Rusia de spionaj.

*MAE protesteaza*

„Ministerul Afacerilor Externe condamna incalcarea grava de catre autoritatile Federatiei Ruse a prevederilor Conventiei de la Viena din 1961 privind relatiile diplomatice prin retinerea, in cursul zilei de 16 august 2010, a unui diplomat român acreditat la Moscova, precum si prin tratamentul complet neadecvat aplicat acestuia”, se arata intr-un comunicat dat publicitatii inainte de inchiderea editiei. Totodata, MAE precizeaza ca
“va lua masurile care se impun in consecinta si le va anunta
in timp util”.

Mircea Bujoreanu

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
311 afisari
Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger