AcasăOldConcert Iron Maiden versus pelerinaj la manastirea Nicula

Concert Iron Maiden versus pelerinaj la manastirea Nicula

In timp ce pelerinii s-au adunat, cu zecile de mii, inca de vineri, in jurul manastirii Nicula, pentru a sarbatori hramul bisericii Adormirea Maicii Domnului, puhoaie de heavy metalisti români si straini au luat calea Clujului, pentru a asista la concertul trupei Iron Maiden.

*Bulgarii se inghesuie la Iron Maiden*

La doar doi ani de la primul concert sustinut la Bucuresti, metalistii Iron Maiden au revenit, ieri, in România, de data aceasta la Cluj, pentru a cinta in fata celor peste 30.000 de fani adunati in parcarea unui Mall. Saptamina trecuta, cind se vindusera deja 20.000 de bilete, organizatorii au anuntat ca 25 la suta dintre acestea fusesera cumparate de bulgari. Mari amatori s-au dovedit a fi si maghiarii (desi trupa a cintat simbata in Ungaria, la Festivalul Sziget), britanicii si rockerii din Republica Moldova. Desi turneul mondial se desfasoara sub titlul noului album Iron Maiden, “The Last Frontier”, concertul de la Cluj s-a intitulat “Transylvania”, dupa numele unei piese mai vechi a trupei. Ieri, strazile Clujului au fost invadate de metalisti pletosi sau rasi in cap, imbracati in tricouri negre, cu imprimeuri specifice. Terasele si hotelurile au fost arhipline, iar localurile cu muzica rock s-au umplut pina la refuz simbata noaptea. Ieri, la iesirea din oras spre locul unde urma sa aiba loc concertul, coloana de masini se intindea pe citiva kilometri, iar circulatia a fost blocata ore in sir. In final, cintarea a zguduit Clujul, la propriu, iar fanii s-au simtit minunat, gratie si celor 700 de hectolitri de bere care s-au vindut la fata locului.

*Reculegere la 40 de grade*

Manastirea Nicula din Fizesu Gherlei, judetul Cluj, adaposteste una dintre cele mai renumite icoane facatoare de minuni a Maicii Domnului. Pelerinii parcurg pe jos zeci de kilometri, ultima parte a drumului desculti, intonind cintari religioase si rugaciuni, purtind prapuri. Icoana Maicii Domnului a fost pictata pe lemn de brad de catre preotul ortodox Luca, din satul Iclod, in 1681. Dupa citiva ani, a fost cumparata de un anume Cupsa Ion, care, conform legendei, nu a putut s-o tina acasa, caci o gasea mereu in padurea Nicula, acolo unde fiinta o vatra monahala din 1326. Cupsa Ion a donat icoana bisericii din satul Nicula. La 15 februarie 1699, icoana a plins timp de 26 de zile, ca o prevestire a tristelor evenimente ce urmau sa aiba loc. In 1700, in timpul navalirii tatarilor, icoana a fost ingropata in pamint, iar cind a fost scoasa, era intacta, de parca abia ar fi fost pictata. (Adina Mutar)

Ca sa ajungi sus, pe deal, la Manastirea Nicula, ai nevoie de rezistenta fizica, fiindca masinile sint interzise in apropierea lacasului sfint. Cu toate acestea, in fiecare an, de Sfinta Maria Mare, zeci de mii de pelerini veniti din toata tara urca dealul pe jos, incarcati cu bagaje si sprijinindu-se unii pe altii. Peste 60.000 de oameni, tineri, batrini si copii, s-au adunat, inca de vineri, dormind care sub cerul liber, care in corturile instalate in spatele manastirii. In ciuda caldurii ucigatoare, pelerinii au inconjurat biserica tirindu-se in genunchi si au asteptat, stind la cozi uriase, sa se inchine in fata icoanei facatoare de minuni a Fecioarei Maria. Zeci de credinciosi au avut nevoie, din cauza temperaturii sufocante, de serviciile ambulantelor prezente in incinta manastirii. Calugarii au pregatit pentru pelerini sarmale de post si cozonaci. Spre deosebire de praznuirea de la Tismana sau Curtea de Arges, unde s-a chefuit cu mici, bere, gratare, manele si dantuiala, la Nicula s-a pastrat atmosfera de reculegere pina la capat. Dupa liturghia de duminica dimineata, pelerinii si-au luat bagajele in circa si s-au indreptat spre masinile aflate la poalele dealului sau spre gara din Gherla.

VD Tot

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
83 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger