AcasăOldArta, valoare de refugiu in timpul crizei (V)

Arta, valoare de refugiu in timpul crizei (V)

Opera a unuia dintre pictorii manieristi ai Florentei secolului XVII, ALESSANDRO ROSSI (1627-1707), „LE JUGEMENT DE PÂRIS”, vinduta de CASA TAJAN pentru 89.940 euro (21 iunie), releva remarcabile calitati tehnice si o indiscutabila maiestrie in reprezentare. Armoniile cromatice de un cert rafinament, arabescul gratios si veridic al formei, eleganta gestuala si vibratia subtila a sentimentului fac din aceasta lucrare o opera potentat dinamic, care poate exprima, chiar si dupa trei secole de umbra, acel spiritual vital care nu se pierde niciodata. Un tablou „viu” si frumos, datorat unui artist redescoperit recent, gratie monografiei realizate cu mult profesionalism de Elisa Acanfora si publicata in anul 1944.
Personalitate de elita a artei impresioniste, BERTHE MORISOT (1841-1891) a fost prezenta, la rindul sau, in comertul de arta parizian prin lucrarea „PAYSANNE AVEC DES OIES AU BORD DE L’EAU” (1893), vinduta pentru suma de 166.883 euro (23 iunie). Fara a se putea considera o capodopera in creatia acesteia, tabloul tranzactionat se individualizeaza totusi prin caracterul sau reprezentativ, evocator pentru viziunea artistei, si anume „reconstructia aerica”, prin palpitatiile luminii, ale vietii, careia BERTHE MORISOT i se va dedica de-a lungul intregii sale cariere.
PABLO PICASSO (1881-1973), creatorul a carui metamorfoza continua a surprins neincetat pe toti contemporanii sai, renascind spontan prin infinite chipuri doveditoare pentru iubirea sa neconditionata pentru arta, a inregistrat din nou un pret important pentru o linogravura (in negru si ocru) reprezentind „GRANDE TÊTE DE FEMME AU CHAPEAU ORNÉ” (1962). Adjudecata pentru 50.000 de euro (Cornette de Saint Cyr, 21 iunie), suscitind interesul entuziast al multor amatori, lucrarea mentionata a fost realizata intr-un tiraj de 50 de exemplare, editata in 1963 de renumita Galerie franceza LOUISE LEIRIS. Numarindu-se printre cei mai insemnati ebenisti de la sfirsitul secolului XVII-inceputul secolului XVIII, BERNARD I VAN RISEN BURGH (BVRBI) s-a remarcat prin creatii dintre cele mai personalizate, cu o profunda si semnificativa participare subiectiva in conceptia stilistica a pieselor sale, dovedind totodata inconfundabile virtuti tehnice. Multe dintre mobilele sale sint tributare stilului BOULLE atit de „en vogue” in epoca, dar cu o amprenta identitara care le individualizeaza cu certitudine. Un exceptional „BUREAU PLAT” (marqueterie Boulle – baga si alama si ornamentatii din bronz doré), ilustrind evocator toate atributele sale reprezentative, autor BVRBI, a fost propus spre vinzare pe data de 24 iunie de reputata firma TAJAN, fiind adjudecata, intr-un final, pentru 260.950 euro.
Dintre numeroasele piese GALLÉ „circumscrise” comertului de specialitate in ultima perioada am selectat o realizare de exceptie care face dovada virtutilor reale de artist si novator tehnician ale lui EMILE GALLÉ (1846-1904). Intitulata „LA GRANDE COMMUNION DE LA NATURE”, cupa decorativa, creata in jurul anului 1900, reprezinta o marturie a complexelor si avansatelor tehnici pe care GALLÉ le-a stapinit in chip suveran (in cazul de fata, sticla soufflé multicouche, gravura manuala „technique cameo”, decor intercalar cu pulberi si oxizi metalici). Acest obiect este o varianta a faimoasei lucrari prezervate in Musée Municipal de Cognac, beneficiind totodata, printre „antecedentele” sale, de o participare de succes la „Centennale de Paris”, in 1900. Pretul final de vinzare al acestei capodopere a fost de 32.433 euro, dovedind, inca o data, constanta cotei pe care piesele de virf ale Art Nouveau o detin. Ii vom alatura un splendid „PIEPTENE” (ecaille, aur, email), „cucerire” emblematica pentru Modern Style, realizat de RENÉ LALIQUE (1860-1945) catre 1900, cumparat de Muzeul LALIQUE pentru 28.800 euro, un luminos si foarte decorativ JACQUES MAJORELLE (1886-1962), „L’AOUACHE A ANEMITER” (adjudecit pe data de 21 iunie pentru 375.000 euro, Gros & Delettrez), precum si un reprezentativ „SECRETAIRE”, autor PIERRE ROUSSEL (1723-1782) – laque de coromandel, bois de rose, amarant, provenind din colectia lui Alexandre Dumas si adjudecat pentru 115.800 euro. Le vor fi „parteneri”, intr-o virtuala galerie dedicata master piece, un „CEAS DECORATIV” realizat de Atelierele Karl Fabergé (vindut pentru 132.000 euro), o expresiva „MASCĂ DE DANS PUNU”, provenind din Gabon (108.634 euro), precum si o alta bijuterie a maestrului LALIQUE, intitulata „L’AUTOMNE” (aur emailat), vinduta pentru 40.894 euro.

Dr. Robert Bogdan

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
53 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger