AcasăOldMisterele ibricului de cafea

Misterele ibricului de cafea

– Ai observat si tu, m-a intrebat odata un amic, usor contrariat, ca ibricul de cafea nu da niciodata in foc si nu se revarsa pe aragaz inainte sa
adaugi linguritele de cafea? Asta se intimpla mereu doar dupa ce pui cafea in ibric.
– Explicatia e foarte simpla, i-am replicat. Apa incepe sa se evapore la temperatura de fierbere, asa ca, daca nu fierbi altceva decit apa, nu se va revarsa peste marginile ibricului. Cind adaugi cafeaua, e altceva.
Explicatia mea nu l-a descurajat defel. Se pare ca avea o intreaga teorie cu privire la ibrice, cafea si aragazuri.
– Dar de ce intotdeauna, a
continuat el, silabisind cuvintul „intotdeauna”, intotdeauna, a repetat, cafeaua nu da in clocot decit dupa ce te-ai intors cu spatele?
Aici nu am stiut ce sa-i raspund, fiind de parere ca nu am suficienta experienta in astfel de incidente ca sa ma pot pronunta in deplina cunostinta de cauza. Dar mi-am propus sa
verific ciudata teorie a amicului meu chiar in acea seara.
Am pus un ibric de apa la fiert pe aragaz si am adaugat doua lingurite de cafea la momentul potrivit, apoi m-am pus pe asteptat. Si am tot asteptat. Bineinteles ca nu s-a intimplat nimic, cafeaua urmind sa fie gata, dupa estimarile mele, abia intr-o suta de ani. Si cine stie cit ar mai fi durat asteptarea daca, la un moment dat, nu mi-ar fi sunat telefonul – inutil sa va spun ce s-a intimplat in fractiunea de secunda in care am privit ecranul telefonului sa vad cine ma apeleaza. Cert e ca in jurul ibricului era acum o
mizerie de nedescris, ca si cum pe aragazul meu s-ar fi gatit bucate pentru o intreaga armata.
Mi-am turnat o ceasca de cafea si l-am sunat imediat pe amicul meu.
– Ai avut dreptate. E sigur ca niciodata cafeaua nu va fi gata fara o clipa de neatentie din partea ta, la fel de sigur cum e ca, invariabil, nu va rata acest prilej de a face murdarie pe aragaz.
– Vezi tu, a plusat amicul,
fericit ca cineva ii impartaseste ideile, nu doar cafeaua face asta. Si laptele da in foc doar daca i se ofera ocazia sa murdareasca aragazul. Ceaiul, de pilda, nu face asta. Te-ai intrebat vreodata de ce?
Marturisesc ca nu ma gindisem niciodata atit de profund la aceasta problema.
– Pentru ca ceaiul nu murdareste, m-a lamurit amicul. Ce rost ar avea sa se verse pe aragaz daca nu produce niciun fel de neplacere? Absolut nici una. Crede-ma, doar lichidele care murdaresc se revarsa.
Apoi mi-a explicat, pe indelete, versiunea extinsa si la alte lichide a primei teorii, cea a cafelei, indicin-
du-mi totodata un numar mare de lichide care se varsa pe aragaz doar ca sa faca
mizerie. Si a adaugat ca, in opinia lui, industria alimentara ar trebui sa inceteze sa mai puna arome in cafea, fiind mult mai util, de pilda, un compus chimic care sa impiedice cafeaua sa mai dea in foc.
– Te pomenesti, i-am zis, ca asa s-a construit prima bomba atomica.
Degeaba bombardau cercetatorii atomul de uraniu, ca nu se intimpla absolut nimic, pina cind nu i-a venit unuia ideea: „Hai sa punem si un pic de cafea, sa vezi ce bubuie astea!”.
N-am mai verificat si teoria asta, pentru ca in cartierul nostru uraniul se gaseste foarte greu, si oricum doar la preturi exorbitante.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
122 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger