AcasăOldInvestitorii straini fug de România

Investitorii straini fug de România

Adincita si mai tare in criza, fara planuri concrete de redresare economica, România are doar o singura sansa de revenire la liman: investitiile straine. Asta o stiu si autoritatile care recunosc ca investitiile straine sint capitale dar nu fac nimic pentru a le atrage. Dar ceva tot fac: ne spun ba ca in toamna iesim din criza, ba ca la anul sau peste doi ani. Si in tot acest timp, investitorii straini fie pleaca din România fie o ocolesc.

*Mai jos cu 7 procente*

Increderea investitorilor in mediul de afaceri din România s-a inrautatit semnificativ in aceasta vara, dupa trei trimestre de evolutie pozitiva, potrivit rezultatelor unui sondaj realizat o data la trei luni de Reuters si OeKB Austria. Astfel, indicele increderii oamenilor de afaceri in economie a scazut in România la 11 in luna iulie, de la 18 in aprilie. Si asta in timp ce climatul din mediul de business s-a imbunatatit in regiune, in special in Rusia (de la 25 la 35) si Ucraina (de la -11 la 10).

*Cot la cot cu bulgarii*

„In România, noile masuri de austeritate vor impinge tara intr-o noua contractie economica in acest an, iar parerea investitorilor despre mediul de afaceri s-a deteriorat pentru prima data in acest an”, se arata in sondaj. Polonia, singurul stat din UE care nu a intrat in recesiune in 2009, continua sa fie bine vazuta de investitori, urmata de Cehia si Rusia dupa calitatea conditiilor de afaceri, asa cum sint vazute de repondentii sondajului Reuters-OeKB. Bulgaria a inregistrat de asemenea o deteriorare puternica a increderii investitorilor in ultimele trei luni, similara cu cea a României, pornind insa de la o baza initiala mai slaba.

*BNR confirma*

Si Banca Nationala a României (BNR) vine cu cifre care confirma ca strainii fug de România. Astfel, potrivit ultimelor cifre oficiale, investitiile straine directe s-au ridicat in primele sase luni la 1,83 miliarde de euro, in scadere cu 28,9% comparativ cu perioada similara din 2009, de 2,58 miliarde de euro. In 2009, valoarea investitiilor straine directe a fost de 4,89 miliarde de euro, jumatate din cea inregistrata in 2008. Cum vor arata aceste cifre la anul? Daca nu se vor lua masuri ferme de redresare economica probabil ca aceste procente vor arata mult mai rau decit acum.

Ion Bogdan

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
50 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger