AcasăOldMai bine sclav in Europa decit doctor in România

Mai bine sclav in Europa decit doctor in România

In ultimul timp, autoritatile ne-au tot dat de inteles ca nu ar fi rau daca românii s-ar orienta sa plece sa munceasca in UE. Sigur, unii conationali, de la oameni simpli, la jurnalisti sau oameni politici, s-au suparat si s-au intrebat “dar de ce nu pleaca ei?” iar altii au zis ca pur si simplu nu vor sa plece din tara lor. Dar, potrivit unor sondaje, peste 80% dintre români ar fi dispusi sa plece la munca in strainatate. Si daca tot e sa plecam sa muncim in UE, macar sa o facem inteligent pentru a beneficia de toate “bunatatile” pietei muncii din Vest.

*România vs UE*

Care ar fi diferentele dintre piata muncii din România si piata muncii din Spatiul Economic European (SSE)? Sigur, nu
ne-am propus sa le enumeram pe toate dar diferentele se vad limpede ca lumina zilei. In primul rind sistemul public de sanatate. Chiar daca toti românii platesc CAS tratamentul de care se bucura acestia in sistemul sanitar este deplorabil. Si mai ales acum, cind spitalele nu mai au bani de medicamente si materiale sanitare. In aceste conditii, in care mai dai si spaga la medici, de ce sa mai platesti CAS? Iar daca ramii somer, ce poti face cu ajutorul de somaj in România? Mai nimic.
In plus, pe plaiurile mioritice, se stie ca mare parte din angajatii la privat sint tratati ca negrii pe plantatie: orele suplimentare nu sint platite iar zilele de concediu sint mai putine decit impune legea. In plus, de cind cu criza salariile au scazut dramatic, un motiv in plus sa vina sa-ti iei lumea in cap si sa fugi vazind cu ochii.

*Fara munca la negru*

Si daca tot ne-am decis sa plecam sa muncim intr-o tara din SSE o conditie importanta este sa te angajezi legal. Pentru ca daca muncesti la negru nu vei beneficia de nici un drept stabilit prin legislatia comunitara. Astfel, potrivit Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), drepturile fundamentale de care beneficiaza orice persoana care lucreaza in SEE sint cel de a-si alege in mod liber profesia, cel de a face parte dintr-un sindicat si cel de a face greva. Mai mult, lucratorii care muncesc legal au dreptul de a-si negocia salariul si conditiile de munca.
Potrivit ANOFM, angajatorul strain este obligat sa plateasca angajatului salariul prevazut in contract, orele suplimentare, precum si sa acorde concediul legal sau zilele libere prevazute de legislatia muncii din tara respectiva. Si credeti-ne: acolo legea chiar se respecta si ce se zice aia e! In plus, se asigura egalitate de tratament cu cetatenii statului de destinatie dar si acordarea acelorasi drepturi si impunerea acelorasi obligatii de securitate sociala.

*Prestatii si ajutoare sociale la care are dreptul angajatul in spatiul SSE:*

– Prestatiile de boala
– Indemnizatiile de maternitate si de paternitate
– Indemnizatiile de invaliditate
– Prestatiile pentru limita de virsta
– Prestatiile in cazul unor accidente de munca si boli profesionale
– Ajutoarele de deces
– Ajutoarele de somaj
– Prestatiile oferite inainte de pensionare
– Prestatiile familiale

Bogdan Panturu

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
39 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger