AcasăOldTaxa pe bacsis, o mare prostie. Sa se stie!

Taxa pe bacsis, o mare prostie. Sa se stie!

Chiar daca initial Noul Cod Fiscal parea sa fi uitat de manelisti, premierul Boc a revenit recent cu o declaratie potrivit careia manelistii vor trebui sa plateasca impozite fara numar… In “dedicatia” sa speciala pentru manelisti, premierul spune ca acestia vor trebui sa-si plateasca taxele si impozitele ca orice cetatean. Usor de zis, cam greu de facut. In privinta manelistilor, acest impozit pe toate veniturile e o prostie, pentru ca nimeni nu poate sti vreodata cit bacsis primeste fiecare pentru cintari.

*Impozit pe bacsis*

Se stie deja ca manelistii cistiga in fiecare luna sume foarte mari cintind la nunti, botezuri sau la alte petreceri, in conditiile in care nimeni nu prea stie cit platesc la bugetul de stat. De exemplu, potrivit informatiilor din presa, Florin Salam se deplaseaza la evenimente numai pentru suma minima de 10.000 de euro iar Adi Minune cinta pe la petreceri pentru cel putin 7.000 de euro. Peste 7.000 de euro primeste si Sorinel Copilul de Aur iar tariful lui Jean de la Craiova este de aproximativ 5.000 de euro. Si toti banii astia sint numai pentru 3-4 ore de cintat. Tot ce e peste, costa in plus. Ce reactie au avut manelistii la vestea impozitarii? Desi au avut reactii diferite in esenta toti au spus acelasi lucru: bacsisul nu poate fi impozitat deoarece e ca si cum n-ar exista. Asadar, manelistii considera ca muncesc pentru bacsis. De aici intelegem ca, chiar daca au un contract incheiat pentru o prestatie scenica, tariful pentru aceasta este minimal (chiar impozitabil) iar restul de bani pina la suma reala platita este considerat bacsis.

*Control indirect*

„Practica aceasta a controlului indirect va putea permite ca si manelistii sa fie, practic, tratati ca toti cetatenii României (…) Pe noi ne intereseaza ca cel care realizeaza un venit sa nu si-l ascunda si sa-l transfere prin evaziune fiscala in alte profituri si sa plateasca, conform legii, taxele la bugetul de stat”, a spus premierul Boc. „Prevederea este in codul fiscal, adoptata prin ordonanta de urgenta si, acum, se elaboreaza normele de aplicare de catre presedintele ANAF, ce vor fi aprobate prin ordin, pina la sfirsitul lunii august”, a mai declarat Emil Boc. Trebuie spus ca notiunea de “control indirect” este noua in legislatia româneasca. Acesta se bazeaza pe probe colaterale care demonstreaza ca intr-un loc se produce evaziune fiscala. Adica, ce sa intelegem prin probe “colaterale”? Intreaba Fiscul mesenii daca au vazut ceva cu miros de spaga? Si in plus, cine ar fi dispus sa colaboreze cu autoritatile intr-o asemenea situatie? Chelnerii?

*Ce se poate face?*

Manelistii ar putea fi obligati sa incheie contracte, ca in orice tara civilizata. Dar ce ne facem cu banii din bacsis? O alta solutie ar fi impozitul pe bogatia afisata. Adica pentru case, masini, bijuterii sau alte asemenea valori care nu pot fi justificate prin veniturile declarate la Fisc sa fie aplicate impozite exceptionale. Or, in cazul manelistilor nostri, sa nu-si mai afiseze bogatia de frica Fiscului, ar insemna o lovitura aproape mortala.

Adi de la Vilcea: “Daca nu stiati, noi sintem impozitati deja. Iar daca vor sa impoziteze bacsisul, asta este foarte relativ. De fapt, nu exista. Cum pot sa afle cit a primit fiecare? O prostie mai mare n-am auzit”

Minodora: “Sint perfect de acord sa se impoziteze cintarile atit timp cit este legal. Daca vor sa impoziteze bacsisul nu stiu cum o sa reuseasca. Va dati seama de citi angajati ai statului ar fi nevoie sa stea de dimineata pina seara la petreceri sa vada cine si ce bani da?

Ion Bogdan

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
151 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger