AcasăOldAfaceri eoliene la cheie

Afaceri eoliene la cheie

Cine face bani pe timp de criza? Baietii foarte destepti care au investit ceva mai demult in terenuri pe unde bate vintul (a se citi terenuri bune de parcuri eoliene) si care au pus la punct o adevarata strategie de business care se vinde acum extrem de rentabil.

Cazul de Cogealac, respectiv scandalul care s-a lasat cu impuscaturi, a pornit, de fapt, de la interesele celor care au speculat oportunitatea de a face bani din vint. Pe scurt, in timp ce compania ceha a obtinut unda verde pentru proiect de la autoritatile judetene din Constanta, primarul deja celebru din Cogealac avea o intelegere cu o alta firma pentru dezvoltarea parcului eolian, care ar urma sa fie cel mai mare din Europa. De aici a rezultat un conflict armat in toata regula.
Teoretic, deschiderea unui parc eolian presupune urmatorii pasi: gasirea terenului pretabil pentru producerea energiei eoliene; masuratorile de vint; obtinerea de catre proprietarul terenului a avizelor si autorizatiilor de functionare; apoi urmeaza construirea infrastructurii (amplasarea turbinelor + drumuri + conectarea turbinelor la sistemul national energetic), testele si punerea in functiune a parcului eolian. Pe scurt si pur teoretic acestia sint pasii pe care un investitor ii parcurge pentru demararea business-ului. Spunem teoretic pentru ca practic lucrurile stau putin diferit.

*Miros fin pentru profit*

In România exista oameni de afaceri care au “mirosit” oportunitatea care vine odata cu trendul eolian si au trecut la investitii. Mai exact au cumparat terenurile pe care se puteau dezvolta parcuri eoliene pentru a le vinde ulterior companiilor mari care dau sume incredibile pentru a intra in posesia acestor bucati de pamint unde bate vintul tot timpul anului. Insa, atentie, afacerea nu se opreste doar la nivel de specula cu terenuri. Investitorii care au bagat bani in terenurile aflate pe harta eoliana a tarii au mers mai departe, adica au pus pe picioare inclusiv proiectele de parcuri eoliene. Pentru ca, in mod logic, terenul plus proiectul aproape inseamna mai multi bani decit simpla “bucata” de pamint.

*Mai abili decit companiile mari*

Cu alte cuvinte, intreprinzatorii nostri au luat prin surprindere inclusiv marile companii producatoare de energie eoliana care planuiau sa vina in România. Desigur, terenul plus proiectul gata, plus avize si autorizatii, inseamna cheltuieli mai mari decit daca firma ar fi venit fara “intermediari” in România, dar, in acelasi timp, insemna si mai putina bataie de cap, mai ales daca ne gindim la birocratie.

Zonele cele mai atractive pentru producerea energiei electrice pe baza de vint sint Podisul Central Moldovenesc si Dobrogea. De asemenea, zonele inalte din lantul carpatic sint pretabile pentru proiecte eoliene insa construirea unor parcuri in aceste zone este extrem de dificila din cauza reliefului.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
103 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger