AcasăOldLuna de foc a Ministerului Sanatatii

Luna de foc a Ministerului Sanatatii

Iulie a largit cimpul de lupta din sistemul public de sanatate. De o parte se afla Cseke Attila si planurile sale de primenire pe timp de criza a sectorului, de cealalta parte, sectorul insusi, subrezit de lipsurile cronice si de indiferenta traditionala a decidentilor.

Dupa ani in care n-am auzit vorbindu-se decit despre subfinantarea sistemului, despre conditiile precare in unitatile spitalicesti, despre pacienti in coma, abandonati de medicii de pe ambulante si despre incredibile cazuri de malpraxis a venit vremea ca ministrul Sanatatii sa se laude cu succesele sale in materie de restructurare, economisire de fonduri
intr-un sector si asa extrem de sarac si de lupta anticoruptie. Vorbim despre destituiri, desfiintari de posturi si controale care ar trebui sa resusciteze unul dintre domeniile cele mai in suferinta din România – in mod ironic, Sanatatea.

*Demiteri si restructurari in lant*

In urma celui mai recent control dispus de Cseke Attila, directorul Directiei de Sanatate Publica Bucuresti, Conf. Dr. Daniel Popescu, a fost destituit pentru angajari ilegale si alte nereguli constatate in managementul resurselor umane. Totodata, sefii serviciilor ce se ocupa de resursele umane si salarizare din aceeasi institutie au fost trimisi sa dea explicatii in fata Comisiei de Disciplina. Iar aceasta este doar cea mai recenta actiune de acest tip a ministrului Sanatatii, care din cele aproape 10 000 de posturi din unitatile finantate integral sau partial de la bugetul de stat a redus la inceputul lui iulie 1621 de posturi, din care, e adevarat, aproape 1000 erau vacante. Ulterior, in a doua jumatate a lunii, prin comasarea unor agentii, oficii si institute din subordinea ministerului, au mai fost eliminate in jur de 70 de posturi si zece functii de conducere.

*Amenzi-record pentru falsele concedii medicale*

Din mai, modificarea sistemului de acordare a concediilor medicale ar fi trebuit sa conduca la reducerea numarului acestora. Realitatea arata ca noile prevederi n-au fost luate prea in serios de o parte a corpului medical, controalele executate de Ministerul Sanatatii bulversind ulterior un intreg sistem de acordare frauduloasa a acestor concedii. 800 de medici care au incheiat conventii privind eliberarea certificatelor de concediu medical au fost verificati in ultima luna. Mai mult de 100 dintre acestia au fost sanctionati, in topul pe judete al concediilor medicale aranjate conducind Constanta, Bacaul si Iasiul. Valoarea amenzilor aplicate a depasit 200 000 de lei in iulie, de la primele controale de acest gen si pina astazi stringindu-se in total 1 700 000 de lei (400 000 de euro).
Totusi… Desi binevenite, aceste masuri nu vor fi suficiente pentru a mentine, fie si la cote de avarie, functionarea sistemului de sanatate. Restringerea cheltuielilor nejustificate si lupta impotriva micii coruptii ar trebui dublate de un plan eficient de investitii si finantare, dar si de incercarea de a stopa exodul specialistilor români catre pietele de munca occidentale. Iar pentru asta este nevoie de mult mai mult decit “incapatinarea” unui ministru.

Radu Lilea

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
57 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger