Cauta

Economie pe scurt

*Deficitul la sase luni, in limitele convenite cu FMI*

Cheltuielile estimate ale bugetului general consolidat au crescut in primul semestru cu 4%, la 95,3 miliarde lei, iar veniturile au scazut cu 0,1%, la 77,2 miliarde lei, astfel incit deficitul este de 18,07 miliarde lei, in limita convenita cu FMI. “Conform datelor provizorii, executia bugetului general consolidat pe primele sase luni ale anului s-a incheiat cu un deficit estimat de 18,07 miliarde lei, sub limita tintei de deficit, in suma de 18,2 miliarde lei, prevazuta in Scrisoarea suplimentara la Aranjamentul Stand-by incheiat cu Fondul Monetar International”, potrivit Ministerului Finantelor Publice.

*Exporturile de carne de porc ar putea fi reluate*

Comisia Europeana (CE) ar putea permite României sa reia exporturile pe piata UE de carne si produse din carne de porc fabricate in România, la cererea adresata de autoritatile române in luna iunie, aceste operatiuni fiind interzise din 2003, din cauza pestei porcine. “In perioada urmatoare vor mai avea loc inspectii comunitare in România, pentru a urmari in continuare evolutia pestei porcine, dupa oprirea vaccinarii. De rezultatele acestor controale va depinde luarea unei decizii favorabile de catre Comisie, in ceea ce priveste reluarea comertului (…)”, se arata intr-un comunicat al Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE).

*Referinta BNR a urcat cu 0,55 bani*

Leul s-a depreciat in prima parte a sedintei interbancare de ieri, pe o piata cu oscilatii reduse, astfel ca Banca Nationala a României (BNR) a anuntat o rata de referinta cu 0,55 bani mai mare, de 4,2531 lei/euro, dupa sase sesiuni de scaderi consecutive. Rata de referinta afisata marti de banca centrala a fost de 4,2476 lei/euro. In raport cu dolarul american, banca centrala a anuntat un curs oficial de 3,2714 lei/dolar, cu 0,14 bani mai redus decit cel din sedinta anterioara.

*Finantele cer derogare de la FMI pentru reducerea arieratelor*

Ministerul Finantelor Publice va cere FMI o noua derogare de la obligatia privind reducerea arieratelor, intrucit nu a reusit sa respecte tinta convenita cu institutia financiara internationala nici in primul semestru. “Nu ne-am atins tinta de arierate”, a spus ieri Sebastian Vladescu. Intrebat daca in aceste conditii Finantele vor cere o noua derogare, ministrul a raspuns “normal”. De la inceputul acordului stand-by cu România, in luna mai 2009, Guvernul a cerut derogare pentru tinta de arierate la fiecare evaluare, nereusind sa se incadreze in valorile trimestriale asumate. Arieratele reprezinta datoriile restante cu termen scadent depasit.

Ultimele stiri

  • BREAKING NEWS: Iubitul Mihaelei Rădulescu, Felix Baumgartner, mort într-un accident de parapantă/VIDEO și FOTO de la fața locului
  • Alege ce citești
  • Muzica generată de inteligența artificială devine un fenomen?
  • Bursa creşte cu 1,5% şi atinge al patrulea maxim la rând. Plus 5,4% pe Transgaz, 4% la Banca Transilvania şi 2,5% pe Romgaz
  • Declinul zonelor rurale în Europa. „Acum nu mai există nimic”
  • Bugetul UE, confiscat de Ursula! România, cu mâna la chipiu
  • PSD nu are niciun cuvânt de spus în coaliție. ”Suntem minoritari”, zice Grindeanu
  • E oficial. Encefalita, efect secundar al vaccinului anti-varicelă
  • Urmează restructurări și închideri ale companiilor de stat. S-a pregătit lista neagră
  • FIFA face schimbări majore pentru CM 2026. Finala se va juca la matineu?
  • Exit mobile version