AcasăOldEconomia româneasca este tinuta in viata artificial

Economia româneasca este tinuta in viata artificial

In ultimele zile, un adevarat val de prognoze economice negative a lovit România. Nu este, la urma urmei, nimic neobisnuit, mai ales daca il raportam la ultimii doi ani de criza. In plus, acum nimic nu pare sa anunte iesirea României din impasul economic, din contra, stirile te duc cu gindul la o inrautatire a situatiei. In acest peisaj, la Bruxelles, bancile straine prezente in România primesc unda verde de la FMI si Comisia Europeana pentru scaderea expunerii pe tara noastra. Insa, in ciuda tuturor prognozelor care anunta raminerea in recesiune si chiar scaderea econonica, unele banci afirma ca vor creste expunerea pe România, ceea ce este o veste buna. Dar… ne scapa ceva din vedere? In mod cert, da.

In primul rind trebuie spus ca expunerea nu reprezinta altceva decit sursele externe de finantare pe care bancile le folosesc pentru sustinerea activitatii dintr-o tara, in cazul nostru România. Cu alte cuvinte, unele banci nu se vor “fofila” de permisiunea de a reduce expunerea, ci, din contra, vor suplimenta sursele de finantare externe pentru piata locala. Ce vor finanta, insa, in perioada urmatoare, ramine de vazut, pentru ca de anticipat este foarte greu in conditiile in care ratingurile României mai mult alunga investitori decit ii atrag. Se bazeaza doar pe creditul guvernamental? Trecem peste subiectul strategiei pe care o sa o aplice anumite institutii bancare comerciale si ajungem la previziunile oficiale ale institutiilor internationale, precum FMI sau BERD dar si la unele prognoze ale analistilor straini.

*Urmeaza cea mai dificila perioada*

FMI ne spune ca dupa ce economia a cazut cu 7% in 2009, pentru 2010 ar urma sa fie luata in calcul o prognoza revizuita de contractie cuprinsa intre 1,5% si 1,8% din PIB. De cealalta parte, analistii BERD (Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare) vin cu o prognoza de scadere a economiei românesti cu 3% anul acesta, iar pentru 2011 vad crestere …zero. Tot cei de la BERD spun ca greul abia acum vine: a doua jumatate a anului 2010 se contureaza a fi mult mai dificila, in conditiile in care se vor vedea efectele reducerii salariilor bugetarilor cu 25% si ale majorarii TVA la 24%. Iar asta inseamna reducerea consumului la niste cote alarmante, respectiv cel mai serios obstacol pentru revenirea economiei.

*“Tulburarile sociale ar putea destabiliza guvernul”*

Daca ar fi sa sintetizam, România se afla intr-un cerc vicios in care unica luminita de la capatul tunelului crizei o reprezinta exporturile (care au iesit, intr-adevar, din recesiune). Cu alte cuvinte, peisajul nu este unul deloc placut, ba chiar este unul care sperie. Iar in acest peisaj ingrijorator apare si elementul social. “Taierile dure in zona cheltuielilor publice vor fi foarte nepopulare, iar tulburarile sociale ar putea destabiliza guvernul in urmatoarele luni. Guvernul ar putea sa cada inainte de alegerile parlamentare programate pentru sfirsitul lui 2012. Companiile membre care fac afaceri cu statul ar trebui sa se pregateasca de instabilitate si intirzieri de plati, factori posibili”, anunta Economist Corporate Network, unitate a Economist Intelligence Unit – The Economist. Pe scurt, acestea sint perceptiile economice de care se “bucura” România acum. In mod logic se impune intrebarea “ce vor bancile pe piata locala, in aceste conditii de piata?” Ne este teama ca raspunsul este mult prea greu de gasit. Iar daca cineva s-ar incumeta sa-l dea, ar suna exact ca o teorie care a inceput deja sa circule: “România nu va fi lasata sa <>, este conectata la aparate de respiratie artificiala pentru ca este un loc excelent pentru spalat bani, la un nivel pe care nu ni-l putem imagina”. Nu credem in aceasta teorie, dar asteptam in acelasi timp o explicatie logica si acceptabila pentru interesul bancherilor care fac afaceri aici.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
53 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger