AcasăOldO luna de munca in folosul comunitatii = 1.000 $

O luna de munca in folosul comunitatii = 1.000 $

Ai mai multe amenzi neplatite? Nu ai bani ca sa-ti rezolvi problema? Nimic mai simplu, tot ce trebuie sa faci este sa treci la munca de jos. Sa tragi tare la sapat santuri si vopsit copaci cu var in folosul comunitatii. Adica, muncesti citeva zile si ai scapat de sabia ce-ti sta deasupra capului. Dar ca sa ajungi la tirnacop trebuie sa te faci ca ai uitat de amenda.

*Cum scapi de amenzi?*

Munca in folosul comunitatii este raspunsul. Ieftin si eficient. Toate amenzile cumulate si neplatite se pot rezolva prin munca de jos, dar culmea, este ca afecerea asta inclina balanta profitabilitatii in favoarea contravenientului. Probabil ca majoritatea celor care incalca legea si sint amendati prefera sa dea cu sapa citeva ore pe zi decit sa scoata banii din buzunar. Daca prin alte tari persoanele care calca strimb ajung sa faca zeci de ore de munca in folosul comunitatii si pe deasupra mai platesc si amenzi usturatoare, la noi, amaritii care nu au banii necesari sa-si plateasca amenzile ajung “angajati” cu ziua pe la primariile locale, dar macar scapa repede. Incredibil de repede, chiar.

*Ore de munca, dupa ureche*

Un exemplu concret il reprezinta primarul Valerica Zamfirescu din cumuna Slobozia Bradului, Vrancea, care ii pune pe rauplatnici la munca, evident, dupa ce decizia este emisa de Judecatoria Focsani. Astfel, Ovidiu Paraschiv, contravenient a fost amendat cu 360 de lei si a efectuat 16 ore de munca pentru primarie ceea ce inseamna ca o ora de munca prestata de el in folosul comunitatii valoreaza 22,5 lei. In schimb, Nicolae Cristinel a primit aceeasi amenda si a efectuat 20 de ore de munca in folosul comunitatii ceea ce inseamna ca la Cristinel ora de munca este mai ieftina, doar 18 lei. De unde deducem ca si la judecatorie orele de munca se dau contravenientilor dupa ureche.

*Daca s-ar plati munca in folosul comunitatii, ne-am angaja toti la primarie*

Important este faptul ca daca ai reusit sa stringi amenzi in valoare de 10.000 de lei, mai bine dai la sapa decit sa scoti banii din buzunar. E mai rapid si mai ieftin. In mai putin de trei luni ai scapat de amenda. Daca munca in folosul comunitatii s-ar remunera, un angajat care lucreaza 160 de ore pe luna, program normal de opt ore, ar avea un salariu net de 2880 lei, in conditiile in care ora de munca ar fi platita cu 18 lei. Daca facem calculul la suma de 22,5 lei, cit valoreaza ora de munca a lui Ovidiu Paraschiv, salariul pe o luna de munca in folosul comunitatii ar fi de 3600 lei (aproximativ o mie de dolari).

Exista doua acte administrative care reglementeaza munca in folosul comunitatii: Legea 293, respectiv Legea 294, ambele publicate in 1 octombrie 2009 si care modifica OUG nr. 2/2001. Astfel, potrivit primului act normativ, “in cazul in care contravenientul nu isi achita amenda, instanta de judecata procedeaza la inlocuirea amenzii cu sanctiunea obligarii la prestarea unei activitati in folosul comunitatii pe o durata maxima de 50 de ore, iar pentru minori, incepind cu virsta de 16 ani, de 25 de ore”. In baza celei de-a doua legi se statueaza ca “instanta stabileste prin hotarire natura activitatilor ce vor fi prestate in folosul comunitatii, pe baza datelor comunicate de primarul localitatii”.

Florin B.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
2.641 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger