AcasăOldNu criza rapune piata imobiliara ci... prostia dezvoltatorilor

Nu criza rapune piata imobiliara ci… prostia dezvoltatorilor

Nu trebuie sa fii un observator prea atent ca sa vezi ca piata imobiliara este la pamint. Cel putin in Bucuresti sint zeci de blocuri si ansambluri rezidentiale pustii, adevarati „mastodonti” rapusi de criza – locuinte pe care nu le mai vrea nimeni. Ce se intimpla? Dezvoltatorii dau vina pe criza. Dar oare numai criza sa fie cauza? Devine tot mai clar ca, imbatati artificialul boom imobiliar, dezvoltatorii au fost cei care au facut o serie de greseli inca de la inceput.

*Proiect de vis, realitate de cosmar*

Greselile trecutului isi pun amprenta asupra prezentului: in plin boom imobiliar, unii dintre dezvoltatori au platit mult prea mult pe teren si nu pot scadea acum preturile astfel incit sa le alinieze la cele actuale. „In conditiile in care au cumparat pamintul chiar si cu 300 de euro/mp, cum se asteapta ei acum sa aiba profit?”, se intreaba Asher Lax, directorul de marketing si vinzari Adama. O alta greseala frecventa a fost aceea ca proiectul a fost gindit si manageriat prost de catre persoane fara experienta in domeniu. „In România toti se pricep la toate! Daca au lasat proiectul la mina arhitectului, care isi doreste sa lucreze la proiecte memorabile, acesta va proiecta constructii scumpe, fara sa gaseasca neaparat cel mai bun raport intre design si pret. Orice detaliu de arhitectura nu poate avea doar un rol estetic, acesta trebuie sa-si gaseasca si o utilitate practica; altfel iti va mari considerabil si nejustificat costurile”, explica Asher Lax.

*Suprafete generoase, dar paguboase*

Un lucru este cert. Moda „suprafetelor generoase” din anii trecuti a apus. „S-au aruncat sa construiasca apartamente uriase si apoi au fost nevoiti sa le recompartimenteze”, mai spune directorul de marketing. „Nu inteleg cum preturile de 1.600 euro/mp rezista pe piata. Am realizat un studiu care arata ca mai exista proiecte cu locuinte cu doua camere de 180.000 de euro. Cine isi mai permite asa ceva? Pretul corect pentru un apartament de doua camere, care targeteaza patura medie a populatiei este 70-80 de mii de euro, iar in cazul apartamentelor cu trei camere pretul corect este de 120.000-130.000 de euro, conchide Asher Lax”. Oricum apartamente de 120 mp pentru doua camere a fost un concept „made in Romania” neintilnit pe nicaieri, nici macar in Paris sau New York.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
36 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger